Maailman suurin tutkimusohjelma uusiksi – Suomelle isompi osuus

EU-komission korkean tason ryhmä esitteli eilen Brysselissä suosituksensa tutkimus- ja kehitysohjelman jatkosta. ’’Suomalaisilla yrityksillä ja tutkimuslaitoksilla on nyt mahtava mahdollisuus saada paljon nykyistä suurempi osuus noin 120 miljardin euron tutkimuspotista”, kiteyttää ryhmän suomalaisjäsen Harri Kulmala Dimeccistä.

EU-komission Euroopan innovaatio-osaamisen ryhmän mukaan yritysten ja julkisen sektorin yhteistyötä painottavat uudet suositukset ovat hyvin linjassa sekä teknologiateollisuuden että OECD:n aiemmin keväällä antaman raportin kanssa.

Lähtökohtana on voimistaa tutkimuksen ja innovaatioiden merkitys taloudelliselle kasvulle ja hyvinvoinnille.

”Suosituksiin sisältyy se, että EU jakaa tutkimusrahaa etenkin niille, jotka uusia suosituksia noudattavat”, kiteyttää ryhmän suomalaisjäsen Harri Kulmala tutkimusyhteisö Dimeccistä.

Suomalainen teknologiateollisuus on ollut mukana kehittämässä P4.0-innovaatiomallia, jonka periaatteet on suuressa määrin omaksuttu EU:n nimeämän ryhmän uusiin suosituksiin.

Kuva: EU:n korkean taso ryhmä esitteli suosituksensa eilen Brysselissä. Keskellä edessä innovointikomissaari Carlos Moedas ja ryhmän puheenjohtaja Pascal Lamy. Suomesta tutkimisyhteisö Dineccin toimitusjohtaja Harri Kulmala takarivissä vasemmalla. Kuvaaja:Georges Boulougouris/EU

Kun aiemmin on puhuttu julkisen ja yksityisen sektorin PPP-yhteistyöstä (Public Private Partnership), nyt tuodaan mukaan neljäs P, People. Samalla 4.0 viittaa neljänteen, digitaaliseen teolliseen vallankumoukseen.

”P4.0 on koko Suomelle portti menestykseen digitalisoituvassa maailmassa. Tuomme mukaan startupit ja pääomasijoittajat, kaikki hyötyvät”, toteaa yksi idean isistä Tomas Hedenborg.

Hedenborg on koko eurooppalaisen valmistavan teollisuuden kattojärjestön Orgalimen presidentti ja Teknologiateollisuuden hallituksen jäsen.

Suomen on kuitenkin välttämätöntä muodostaa yritysvetoinen julkisen ja yksityisen sektorin innovaatiokumppanuusmalli.

’’Suomi tarvitsee EU:n 9. innovaatio- ja tutkimuspuiteohjelman valmistelua ja hyödyntämistä koskevan kansallisen strategian, jossa huomioidaan yritysten ja elinkeinoelämän tarpeet. Tavoitteena tulee olla suomalaisten toimijoiden saaman puiteohjelmarahoituksen kaksinkertaistaminen nykytasosta”, sanoo Teknologiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jorma Turunen.

LISÄÄ: EU:n korkean tason työryhmän suositukset (LINKKI, pdf)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017