Luvassa parempia superkondensaattoreita

Uudenlaiset superkondensaattorit lupailevat puhelimien ja muiden laitteiden lataamista sekunteina ja minuutteina verrattuna akkujen tunteihin. Tähän asti niiden kapasiteetti on ollut kuitenkin riittämätön ja suorituskyky heikentyy nopeasti latausjaksojen myötä. 

Queen Mary University of Londonin (QMUL) ja Cambridgen yliopiston tutkijat ovat löytäneet keinon parantaa kaikkia kolmea superkondensaattorien ongelmaa yhdellä kertaa.

Brittitutkijoiden ratkaisu on prototyyppinen polymeerielektrodi, joka muistuttaa raitakaramellia, saavuttaa energian varastoinnin lähelle teoreettista rajaa, mutta osoittaa myös joustavuutta ja kestävyyttä latauksen ja purkauksen sykleihin.

Tekniikkaa voidaan tulevaisuudessa soveltaa monenlaisiin superkondensaattoreissa käytettäviin materiaaleihin ja mahdollistaa matkapuhelinten, älykkäiden vaatteiden ja implantoitavien laitteiden nopean latauksen.

Projektipäällikkö Stoyan Smoukovin mukaan ”Meidän superkonkat voivat varastoida paljon varausta hyvin nopeasti, koska ohut aktiivinen aine (johtava polymeeri) on aina kosketuksissa toisen polymeerin kanssa, joka sisältää ioneja. ’

”Tämä lomittava rakenne mahdollistaa materiaalin taipua helpommin sekä turvota ja kutistua ilman halkeilua, mikä johtaa pidempään elinikään”, hän vakuuttaa Smoukov.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja tutkijoiden tiedote (LINKKI) ja tutkimusartikkeli ‘Semi-Interpenetrating Polymer Networks for Enhanced Supercapacitor Electrodes’. Kara D. Fong, Tiesheng Wang, Hyun-Kyung Kim, R. Vasant Kumar, and Stoyan K. Smoukov”,  tiedelehti ACS Energy Letters 2017 (LINKKI).

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue tästä ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017