Kvanttitason lämpömittari – ei kalibrointia

Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat kehittäneet optiikan ja mekaniikan yhdistelmästä mikroskooppisia palkkirakenteita esimerkiksi lämpömittareiksi. Niitä ei tarvitse koskaan säätää, koska ne perustuvat luonnon perusvakioihin.

Yhdysvaltalaisessa Joint Quantum Institutessa (JQI) on tehty National Institute of Standards and Technologyn (NIST) ja University of Marylandin kanssa uudenlaisia mikroskooppisia palkkirakenteita. Piinitridistä valmistetut palkit ovat noin 20 mikronin pituisia.

Palkit ovat läpinäkyviä, ja niissä on rivi reikiä edistäen niiden optisia ja mekaanisia ominaisuuksia. Palkkeja pitkin voi lähettää valoa tai ääniaaltoja. Uudet rakenteet voivat toimia tarkkoina lämpömittareina tai päinvastoin, eräänlaisena optisena kilpenä, joka suuntaa lämpöä.

Vaikka kokeelliset lämpömittarit ovat vasta proof-of-concept vaiheessa tutkijat kuvitella, että ne voisivat olla erityisen arvokkaita elektroniikassa, kuten on-chip lämpömittareina, joita ei tarvitse koskaan kalibrointia.

Uudenlaisten palkkirakenteiden mahdollisia sovelluksia ovat sirupohjaiset lämpötila-anturit elektroniikalle ja biologialle.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI), tutkijoiden tiedote (LINKKI) sekä tutkimusartikkelit Science- (LINKKI)  ja Physical Review Letters -lehdissä (LINKKI).

Kuva: E. Edwards/JQI

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue tästä ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017