Kvanttitekniikan 4D-salaus toimii

Kiinalaiset tutkijat ovat onnistuneet siirtämään kvanttilomittuneita fotonikubitteja satelliitin ja maa-aseman välillä ja äskettäin myös veden alla muutaman metrin verran. Nyt Ottawan yliopiston tutkijat ovat lähettäneet 4D-salatun viestin ilmateitse tavallisissa kaupunkiolosuhteissa.

Tutkinnassa tutkijat toivat laboratorion optiset kokoonpanot kahden eri rakennuksen katolle.  Useiden kokeilun ja virheiden jälkeen ne lähettivät onnistuneesti 4D-kvanttitekniikalla suojattuja viestejä ilmalinkkiään pitkin.

Viestien virhetaso oli 11 prosenttia, eli alle 19 prosentin kynnyksen, joka tarvitaan suojatun yhteyden ylläpitämiseen. 4D-siirto sietää myös enemmän signaalihäiriöistä kohinaa, joka voi syntyä erityisesti ilman turbulenteista tai laitehäiriöistä tai jopa yrityksestä salakuunnella dataa.

Seuraavana askeleena tutkijat aikovat toteuttaa järjestelmänsä verkkoon, joka sisältää kolme linkkiä, jotka ovat noin 5,6 kilometrin etäisyydellä ja käyttävät tekniikkaa, jota kutsutaan mukautuvaksi optiikaksi kompensoimaan turbulenssia.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI), Optical Society OSA:n tiedote (LINKKI), yliopiston uutinen (LINKKI) ja tutkijoiden artikkeli OSA:n Optica-tiedelehdessä (LINKKI).

Kuva: SQO /University of Ottawa

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue tästä ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017