Elektroniikan oma hukkalämpö sähköksi

Uudenlainen diodirakenne voi tulevaisuudessa muuttaa elektroniikan hukkalämmön sähköksi. Muunnos voi olla  jopa kolme kertaa tehokkaampaa kuin pii, uskoo diodirakenteen kehittänyt Washingtonin yliopiston fyysikon Yi Gu.

Vaikka on vielä kehitysvaiheessa, uusi diodi voisi lopulta tarjota ylimääräisen tehonlähteen monenlaisille laitteille, joissa on käytettävissä kuumia pintoja. Kyseessä on monikomponenttinen, monikerroksinen komposiittimateriaali, jota kutsutaan van der Waals Schottky -diodiksi.

”Diodin kyky muuntaa lämpö sähköksi on erittäin suuri verrattuna muihin perusmateriaaleihin, joita elektroniikassa käytetään tällä hetkellä”, toteaa Yi Gu.

Gun kehittämä diodi valmistetaan monikerroksisesta mikroskooppisesta, kiteisestä indium selenidistä (In2Se3). Tutkijat saivat yksinkertaisella lämmitysprosessilla muutettua indium-selenidin kerroksen toimimaan metallina ja toisena kerroksena toimimaan puolijohteena.

Gu ja hänen yhteistyökumppaninsa tutkivat parhaillaan uusia menetelmiä indium-selenidikiteiden tehokkuuden lisäämiseksi. He myös tutkivat tapoja syntetisoida suurempia määriä materiaalia, jotta siitä voidaan kehittää käyttökelpoisia laitteita.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi  (LINKKI) ja tutkijoiden tiedote (LINKKI) ja The Journal of Physical Chemistry Letters -tiedelehden artikkeli (LINKKI)