Kännykkä huumeskannerin avuksi

Suomalainen Spectral Engines tuo markkinoille taskukokoisen kannettavan huumeskannerin, jolla poliisipartio voi nopeasti seuloa katunäytteistä huumeiksi epäilemänsä aineet. Uutuus perustuu NarcoScan-projektissa syntyneen infrapunaspektroskopiaan ja MEMS-anturiteknologiaan.

Spectral Enginesin skanneri tunnistaa esimerkiksi kokaiinin, heroiinin ja amfetamiinin tarkasti ja luotettavasti jo pienestä huumepitoisuudesta. Monikäyttöiseen laitteeseen voidaan päivittää erilaisia tunnistusalgoritmeja myös eri muuntohuumeille tarpeen mukaan.

”Mittausskannerin käyttöliittymänä toimii kännykkä, jonka avulla laite ja sen ilmoittama tulos voidaan kytkeä pilvipalveluihin ja näin hyödyntää koneoppimiseen pohjautuvia laskenta-algoritmeja huumausaineiden tunnistamisessa”, kertoo Spectral Enginesin liiketoimintajohtaja Janne Suhonen.

EU-rahoituksen avulla Spectral Engines aikoo tuoda anturiteknologiaansa ja pilvilaskennan ratkaisuja myös muihin sovellutuksiin.

Pienikokoinen, vain muutaman sadan gramman painoinen laite muuttaa poliisin työn tulevaisuutta huumeiden vastaisessa taistelussa, sillä huumeskanneri on ensimmäinen kenttätyössä mukana kulkeva taskukokoinen ja yli 20 kertaa nykykäytössä olevia laitteita edullisempi.

Skanneri ilmoittaa tuloksen käyttäjänsä kännykkään jo muutamassa sekunnissa. Innovaatiolla on kysyntää myös ulkomailla, ja yritys sai laitteensa tuotteistamiseen peräti 2,4 miljoonan euron EU:n Horizon 2020 -ohjelman rahoituksen.

”EU-rahoitus takaa meille nopean etenemisen ensimmäisestä prototyypistä massavalmistettavaan tuotteeseen, ja sen ansiosta voimme kiinnittää tähän tuotteistamisprojektiin useita henkilötyövuosia’’ sanoo Janne Suhonen..

Ensimmäiset tuotteet saadaan markkinoille ensi keväänä. Yritys aikoo tehdä alkuvuodesta myös kenttäkokeita pilot-asiakkaiden kanssa.

TAUSTAA: Yhteistyötä kriminaalilaboratorioiden kanssa

Spectral Engines on tehnyt myös yhteistyötä johtavien kriminaalilaboratorioiden kanssa, ja sen tutkimuspartnerit ovat pääosin USA:sta ja Euroopasta.

EU-rahoitus mahdollistaa yhteistyön laajentamisen uusien laboratorioiden kanssa mallikirjastojen kehittämiseksi. Myös viemään  anturiteknologian ja pilvilaskennan ratkaisuja myös muihin sovellutuksiin (ks. kavio ylempänä).

VTT Ventures Oy on yksi Spectral Enginesin rahoittajista. Yritys toimii Helsingin lisäksi Oulussa.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!