Patentit pelastivat Nokian tuloksen

Nokian kolmannen neljänneksen tulos oli moneen verkkokilpailijoihinsa verrattuna erinomainen. Erityisesti patentti- ja lisensointibisnes toi rahaa entistä paremmin.  ’’Patenttilisensointiliiketoimintamme tulos oli neljänneksen selkeä kohokohta’’, kertoi Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri tulosjulkistuksen yhteydessä.

Nokian konsernitason tulos oli yrityksen mukaan vahva vuodentakaiseen verrattuna. Bruttokate- ja liikevoittoprosentit kasvoivat merkittävästi. Hyvän kehityksen ansiosta Nokian hallitus suunnittelee ehdottavansa, että vuodelta 2017 maksetaan osinkoa 0,19 euroa osakkeelta eli 2 eurosenttiä enemmän kuin vuosi sitten.

Vuoden 2017 kolmannen neljänneksen ei-IFRS-liikevaihto laski 5,5 miljardiin euroon viime vuoden vastaavasta kuudesta miljardista eurosta. Jos verkkomyynti oli vaikeuksissa niin patenttibisnes pyörii erityisen hyvin.

Tutkimukseen ja tuotekehitykseen sijoitetut rahat tulevat nyt takaisin korkojen kanssa. Nokian ei-IFRS-liikevoitto nousi 668 miljoonaan euroon, josta puolet tuli verkoista ja 390 miljoonaa euroa patenttibisneksestä. Nokian Technologiesin terveysbisnes on vielä muuhun toimintaan nähden pientä, mutta erityisen kannattavaa.

Nokia ilmoitti kuitenkin kolmannella neljänneksellä keskittyvänsä Technologies-yksikössään patentti-, tavaramerkki- ja teknologialisensointiin ja tavoittelevansa nopeampaa kasvua digitaalisen terveydenhuollon alueella ja markkinalla.

Patentoinin tuloksia katsella moni varmasti Suomessakin kysyy, kannattaisiko Nokian jopa panostaa entistä enemmän uusien teknologioiden, 5G ja muuhun tutkimukseen. Näin patentti- ja lisensointibisnes ei tulevinakaan vuosina hyytyisi vaan toisi oman osansa Nokian tuloksesta.

Suomi tutkimustehtaana voisi olla Nokialla entistäkin parempi panostuskohde tekoäly-, alusta- ja IoT-maailmassa. Nyt patenttistrategia toimii mallikkaasti. Yritys sai esimerkiksi vuoden 2017 kolmannella neljänneksellä myönteisen ratkaisun välimiesmenettelyssä LG:n kanssa, ja pääsi yhtiön kanssa sopimukseen pitemmänkin ajan lisenssistä.

’’Toteuttamalla patenttilisensointistrategiaamme tehokkaasti ja nopeasti olemme noin kaksinkertaistaneet jatkuvan lisensointitulon vuodesta 2014, jolloin se oli 578 miljoonaa euroa’’, sanoi toimitusjohtaja Rajeev Suri.

Hän on myös erityisen tyytyväinen siihen, että patenttilisensointiliiketoimintamme kasvu on vuonna 2017 auttanut kompensoimaan verkkoliiketoimintamme liikevaihdon laskua. Edistymme erinomaisesti, ja meillä on hyvät mahdollisuudet kasvattaa tätä liiketoimintaa vuonna 2018 ja sen jälkeen

Tietoliikennebisnes on melkoisessa muutoksessa, kun 5G-verkon investoinnit ovat vasta tulossa. Nokia kuitenkin uskoo laajemmasta osin Alcatel-Lucent-kaupan myötä laajentuneen tuotevalikoiman auttavan myös 5G-verkkojen myyntiä.

’’5G on paljon muutakin kuin pelkästään radioverkkoteknologia. 5G-teknologia edellyttää muun muassa pilvipohjaisia runkoverkkoja, IP-reititystä, monenlaisia siirtoratkaisuja, kiinteitä langattomia laajakaistayhteyksiä ja ohjelmisto-ohjattuja verkkosovelluksia’’, taustoitti Suri tulevaisuuden myyntiä.

Kännykkäverkoissa neljännes oli muiden operaattoreiden tapaan vaikea Nokialle. Markkina supistui ja kehitys jatkuu Nokian mukaan vuonna 2018 samanlaisena. Suri arvioi laskuksi 2-5 prosenttia.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2017