Teleoperaattorit tukeutuvat NB-IoT-verkkoihin

Erillisten IoT-anturiverkkojen rinnalle tuodaan pian matkapuhelintekniikkaan perustuvaa NB-IoT-tekniikkaa. Telian ja Elisan lisäksi DNA kertoi tänään voivan kattaa puolet Etelä-, Länsi- ja Keski-Suomen alueesta uudella tekniikalla.

Teleoperaattori DNA:n 4G-verkossa on ollut alueellinen valmius NB-IoT-teknologian käytölle jo keväästä 2017 alkaen. NB-IoT olikin viime keväänä käyttöpilotissa Tampereen seudulla, kun Talotohtori-pilvipalvelusta tunnetun Enermixin antureita oli päivittäistavarakaupassa sisäilmaa mittaavaan palveluun kytkettyinä.

Kevään testit osoittivat, että NB-IoT mahdollistaa yhä laajemman laitekirjon kytkemisen verkkoon kustannustehokkaasti. Sen avulla verkkoon voidaan kytkeä yhä erilaisempia antureita ja helpottaa näin esimerkiksi ilmanlaadun, viemäriverkoston tai varastojen täyttöasteen valvontaa.

”Laajennamme NB-IoT-palvelualuetta asiakastarpeen perusteella. Kysyntää on enenevässä määrin”, sanoo radioverkkojen johtaja Jarkko Laari DNA:lta.

Alueellisesti Pohjoinen Suomi ja Itä vielä puuttuvat, mutta nykyisellä kattavuudella DNA kertoo tavoittavansa 85 prosenttia Suomen väestöstä  NB-IoT (NarrowBand Internet of Things) -teknologian etuina om  vähäinen energiankulutus ja toimintavarmuus haasteellisilla kuuluvuusalueilla.

Uusi NB-IoT on tärkeä teknologinen vaihe kohti 5G-verkon palveluita, ja se mahdollistaa lukuisia esineiden internetin palveluita jo 4G-verkoissa.  NB-IoT:n teknologisena etuna on, että se voidaan ottaa käyttöön hyvinkin nopeasti aktivoimalla uusi toiminnallisuus nykyisiin 4G LTE -verkkoihin.

LISÄÄ: Uusiteknologia.fi:n aiemmat anturiverkkoja (LINKKI) ja NB-IoT-koskevat artikkelit ja uutiset (LINKKI)-