Tulostamalla joustavia antureita

Floridan valtioyliopiston tutkijat ovat yhdessä ranskalaisen Lyonissa sijaitsevan Institut National des Sciences Appliquéesin kanssa kehittäneet tulostettavia liiketunnistimia puettaviin ratkaisuihin. Ne voivat olla selkeä parannus lähitulevaisuuden kohtuuhintaiselle puettavalle teknologialle.

Uudessa anturirakenteessa yhdistyy moniseinämäisiä hiilinanoputkien ohutkalvoja, joita kutsutaan buckypaperiksi (MWCNT-BP) sekä hopeametalliektrodit, jotka on tulostettava kaupallisesti saatavalla mustesuihkutulostimella.

Tutkijoiden kehittämänsä printattavat venymäanturit edustavat parannusta nykyisiin ratkaisuihin, joissa useimmat anturit ovat joko turhan jäykkiä tai joustamattomia. Uudenlaiset anturit voidaan integroida esimerkiksi lakanoihin tarkkailemaan unen laatua, kenkiin seuraamaan jalan asentoa tai urheiluvaatteisiin mittaamaan liikunnan intensiteettiä.

Nottinghamin yliopiston tutkijat ovat puolestaan kehittäneet nopean 3D-tulostustekniikan toimiville elektroniikkapiireille. Tekniikka avaa tien tuottamaan toimivia komponentteja, kuten 3D-antenneja ja täysin printattuja antureita useista materiaaleista.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja tiedoteuuinen (LINKKI ja artikkeli Science Direct -nettitiedelehdessä (LINKKI)

Kuva: Florida State University

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!