Puolijohteisiin keinotekoista grafeenia

Yhdysvaltalaisen Columbia Engineeringin tutkijat ovat tehneet merkittävän läpimurron fysiikassa ja materiaalitieteessä. Tutkijat ovat yhteistyössä Princetonin ja Purduen yliopistojen sekä Istituto Italiano di Tecnologian kollegoiden kanssa kehittäneet keinotekoiseen grafeeniin perustuvan elektronisen rakenteen.

Keinotekoisen grafeenin kehittämiseen käytettiin tavanomaisen sirutekniikan työkaluja. Galliumarsenidiin luotiin kerrostettu kaksiulotteinen rakenne, jossa elektronit voivat liikkua vain hyvin kapealla kerroksella.

Nanolitografian avulla luotiin kuusikulmaisten hilapaikkojen kuviointi, joissa elektronit rajoittuivat sivusuunnassa. Luonnollisella grafeenilla on vain yhdenlainen atomijärjestely: atomien asemat grafeenihilassa ovat kiinteät, joten kaikki kokeet sijoittuvat näihin rajoitteisiin.

Keinotekoisessa grafeenissa hila voidaan suunnitella laajaan valikoimaan välimatkoja ja kokoonpanoja.

”Vaikka keinotekoista grafeenia on esitelty muissa järjestelmissä, kuten optisissa, mole

kyylisissä ja fotonisissa hiloissa, näillä alustoilla ei ole puolijohdeteknologian tarjoamaa monipuolisuutta ja mahdollisuuksia’’, kertoo Columbia Engineeringin fysiikan professori Aron Pinczuk.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI), tutkijoiden tiedote (LINKKI) ja artikkeli Nature Nanotechnology-tiedelehdessä (LINKKI).

Kuva: Lingjie Du/Columbia Engineering

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue tästä ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2017