Tulevaisuuden langaton stetoskooppi kiinnostaa

Yhdysvaltalaisessa Cornellin yliopistossa on kehitetty uudenlainen RFOD-menetelmä verenpaineen, sydämen lyöntitiheyden ja hengitysnopeuden mittaamiseen. Tutkijat visioivat tulevaisuutta, jossa vaatteet voisivat seurata terveyttä reaaliaikaisesti. Myös suomalaisissa yliopistoissa langatonta mittaamista tutkitaan aktiivisesti.

Cornellin sähkö- ja tietotekniikan professori Edwin Kanin ryhmän kehittämä järjestelmä perustuu lähikenttäkoherenttiin tunnistukseen (near-field coherent sensing, NCS). Tunnistepiiri moduloi suoraan kehon pinnan ja sisäisiä mekaanisia liikkeitä multipleksoiduille radiosignaaleille. NCS-menetelmä hyödyntää sekä sähkömagneettisen kentän amplitudia että vaihetta.

Järjestelmässä interferometrian kaltainen rakenne siirtää sisäisten elinten/kudosten liikkeen RF-signaalin amplitudimodulaatioon. Lähelle ihoa sijoitettava tunnistepiiri ohjaa sähkömagneettista lähikenttäenergiaa kehon sisäisiin kudoksiin.Kehon sisältä tunnistetagin generoimat lyhyemmät aallonpituudet tuottavat pienistä mekaanisista liikkeistä suhteellisen suuren vaihevaihtelun.

Kanin mukaan järjestelmä signaali on yhtä tarkka kuin sähkökardiogrammi tai verenpainemansetti, ja hän uskovansa, että tekniikkaa voitaisiin käyttää myös suolenliikkeen, silmänliikkeen ja monien muiden kehon sisäisten mekaanisten liikkeiden mittaamiseen.

Koska mittausjärjestelmän jokaisella tagilla on oma tunnistuskoodi, niin järjestelmä voi seurata jopa 200 ihmistä samanaikaisesti yhdellä lukijajärjestelmällä.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI), Cornellin yliopiston uutinen (LINKKI), tutkijoiden artikkeli tiedelehti Nature Electronicsissa (LINKKI) sekä Tampereen teknillisen yliopiston Leena Ukkosen ja Lauri Sydänheimon artikkeli Nature Electronicsin marraskuun 2017 numerossa (LINKKI).

Kuva: Cornell University / Daryl Lovell

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue tästä ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2017