CES2018: Intel testaa kvanttitietokoneita – esittelyssä testipiiri

Intel esitteli Las Vegasin kulutuselektroniikan messuilla 49-kubittisen testipiirin kvanttitietokoneisiin. Aiempi 17-kubittinen esiteltiin vasta muutama kuukausi sitten. Intel tekee uutuuspiiristä yhteistyötä hollantilaisen Delfin teknisessä yliopistossa toimivan  QuTechin kanssa.

Intelin kvanttitietokoneen testipiiri on nimetty Tangle Lakeksi ja se sisältää 49 suprajohteista kubittipiiriä. Niistä QuTechin ja muiden

Intelin testipiirejä on 7, 17 ja 49 kubitin kokoisina.

pienempien yritysten kanssa on tarkoitus kehittää ja testata erilaisia laitteisto- tai ohjelmistokomponentteja kvanttilaskentaan.

Julkaisu liittyy kisaan, jossa IBM ja Google tavoittelevat 50-kubittista kvanttipiiriä. Sellaisella kubittien määrällä voitaisiin jo arvioida ja parantaa virheenkorjaustekniikoita ja simuloida laskennallisia ongelmia.

Intel Labsin vetäjä Mike Mayberry, totesi kuitenkin julkistuksen yhteydessä aiheesta: ”Odotamme, että se vie viisi – seitsemän vuotta ennen kuin teollisuus hallitsee tekniikan mittakaavaan liittyvät ongelmat, ja se todennäköisesti vaatii miljoona tai enemmänkin kubitteja kaupallisen merkityksen saavuttamiseksi.”

Rigetti Computingin kahdeksan kubitin testipiiri.

Aiheen parissa Intel tutkii myös toista tyyppiä, jota kutsutaan spin-kubiteiksi piillä. Spineihin perustuva kubitit muistuttavat yhden elektronin transistoria. Niillä voi olla skaalausetu, koska ne ovat paljon pienempiä kuin suprajohtavat kubitit ja ne voitaisiin toteuttaa nykytekniikan prosesseilla.

Intelin AI-piiri Loihi

Kvanttitietotekniikan tulevaisuuden näkymät houkuttelevat alalle myös uusia yrittäjiä. Yksi niistä on kalifornialainen Rigetti Computing, joka julkisti joulukuussa ensimmäisen 8-kubittisen piirinsä (kuvassa) lisäksi jo 19-kubittisen piirin.

Kvantti-laskennan lisäksi Intel esitteli messuilla neuromorfisen laskennan tutkimuspiirin Loihin, joka julkistettiin ensimmäisen kerran lokakuussa 2017. Loihi on suunnattu keinotekoisen älyn (AI) sovelluksiin ja kuluttajamarkkinoille tällaiset piirit ilmestyvät paljon nopeammin kuin miltei syväjäähdytystä vaativa kvanttitietotekniikka.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI), Intel (LINKKI), QuTech (LINKKI) ja Rigetti Computing (LINKKI) sekä aiemmat kvanttitietokoneisiin liittyvät uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusinta tietoa   – Lue tästä ilmaiseksi!