Elektroniikkajätteestä upeita kultakoruja

Tietotekniikkaa valmistava Dell aloittaa kierrätyspilotin, jossa miljoonista vanhoista emolevyistä talteenotettu kulta muutetaan koruiksi. Kierrätyskullasta on luotu näyttelijä Nikki Reedin kanssa oma koruvalikoima. Kierrätyskultaa voidaan käyttää myös muihin luksustuotteisiin.

Dell aloittaa keväällä alan ensimmäisen pilotin, jossa miljoonista vanhoista emolevyistä talteenotettu kulta kierrätetään koruiksi. Pilotti laajentaa Dellin kierrätysohjelmaa muovista metalliin.

Dellille kullan talteenottoprosessin kehittäneen Wistron GreenTechin mukaan sillä on 99 prosenttia vähemmän ympäristövaikutuksia kuin perinteisellä kullankaivuulla. Tällä hetkellä vain 12.5 prosenttia elektroniikkajätteestä kierrätetään uusiksi tuotteiksi.

On myös arvioitu, että yksin amerikkalaiset heittävät vuosittain 60 miljoonan dollarin arvosta kultaa ja hopeaa pelkästään käytettyjen puhelinten mukana. Tämä osoittaa, millainen potentiaalinen raaka-ainemäärä maailmassa on käytettävissä uusien, kauniiden tuotteiden valmistamiseksi.

Kullan kierrättäminen saa aikaan taloudellisen edun lisäksi valtavia ympäristö- ja sosiaalisia hyötyjä, kun perinteiseen kullan kaivamiseen liitetyiltä terveysvaikutuksilta ja saasteiden huuhtoutumiselta vältytään.

Trucost-tutkimuksen ja prosessin kehittäneen, Dellin kumppanina toimivan Wistron GreenTechin mukaan prosessi aiheuttaa 99 % vähemmän ympäristövaikutuksia kuin perinteinen kullankaivuu.

Koruja kierrätyskullasta

Dell ja näyttelijä, yrittäjä ja aktivisti Nikki Reed lähtevät tukemaan kestävän designin kehitystä toteuttamalla kierrätyskullasta oman korusarjan. The Circular Collection by Bayou with Love on uusi, rajoitetusti saatavilla oleva korusarja.

“Bayou with Love kehitettiin, jotta ihmisen vaikutus planeettamme hyvinvointiin saisi enemmän huomiota,” toteaa Nikki Reed, Bayou with Love:n perustaja.

“Lisäksi haluamme osoittaa, että jätteestä voi luoda kauniita esineitä. Samalla haluamme yhdessä Dellin kanssa edistää ympäristöä, jossa käytämme jatkuvasti kierrätettyä materiaalia uuden luomiseen emmekä tuota lisää jätettä.”

Dell on jo yli vuosikymmenen käyttänyt kestävän kehityksen mukaisia materiaaleja tuotteissaan ja pakkauksissaan. Vuodesta 2012 alkaen Dell on käyttänyt yli 22 miljoonaa kiloa kierrätettyä materiaalia tuotteissaan.

Osana Dellin Legacy of Good -ohjelmaa yhtiö on luvannut käyttää 40 miljoonaa kiloa kierrätysmateriaalia tuotteissaan vuoteen 2020 mennessä. Yhteistyö Nikki Reedin kanssa laajentaa yrityksen ponnisteluja löytää innovatiivisia tapoja luoda arvoa jätteestä.

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2017