Aurinkopaneelien tuonti voi tulla kalliiksi

Kiinasta sekä, Malesiasta ja Taiwanista tilatut aurinkosähkömoduulit, -paneelit tai -kennot voivat tulla Tullin mukaan ostajalle kalliiksi. Mahdollisen tullin ja arvonlisäveron lisäksi voit joutua maksamaan tilaamistasi tuotteista polkumyynti- ja tasoitustullia. Nämä voivat lisätä ostokustannusta jopa yli 60 prosentilla.

Verojen ja tullien määrä riippuu Tullin mukaan muuan muassa paneelin tyypistä ja sen valmistajasta. Kiinasta tilattujen aurinkopaneelien polkumyyntitulli voi olla 0–53,4 prosenttia ja tasoitustulli 0–11,5 prosenttia tavaran tullausarvosta. Tullausarvo lasketaan lisäämällä ostohintaan kuljetus- ja vakuutuskustannukset. Tämän summan perusteella lasketaan tarvittavat tullit sekä niiden päälle vielä arvonlisävero.

Esimerkiksi jos tilaisit Tullin mukaan Kiinasta LDK Solar Hi-Tech (Hefei) Co. Ltd:n valmistaman teholtaan 1000-wattisen aurinkopaneelin ilman minkäänlaisia jännitteensäätö- tai tasasuuntausominaisuuksia, itse paneelin hinta voisi olla 200 euroa ja postikulut 30 euroa.

Tullinimikkeen perusteella kannettava yleinen tulli olisi nolla, mutta valmistajakohtainen polkumyyntitulli aurinkopaneelille voisi kuitenkin olla 46,7 prosenttia ja tasoitustullia kerättäisiin 11,5 prosenttia. Näiden päälle laskettaisiin Tullin mukaan vielä arvonlisävero, joka on 24 prosenttia.

Maahantuontiverojen määräksi tulisi siis yhteensä 221,18 euroa. Näin joutuisit maksamaan 200 euron arvoisesta aurinkopaneelista postikuluineen ja maahantuontiveroineen yhteensä 451,18 euroa.

Tullin mukaan kannattaakin selvittää, paljonko vastaava aurinkopaneeli maksaisi Suomessa valmiiksi maahantuotuna – hintaero saattaa olla yllättävän pieni, Tulli viestii tiedotteessaan.

LISÄÄ: Tullin polkumyynti- ja tasoitustullit (LINKKI) ja nettiostaminen ja maahantuontiverot (LINKKI)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusinta tietoa   – Lue tästä ilmaiseksi!