Spintroniikkaa aiempaa edullisemmin

Spintroniset rakenteet ovat olleet pitkään riippuvaisia monimutkaisista rakenteista, joissa käytetään harvinaisia ja kalliita metalleja, kuten platinaa. Suuri este spintroniikkarakenteiden kehittämiselle on tuottaa ja tunnistaa spintronisten materiaalien äärettömän pienet sähköiset spinsignaalit.

Kalifornialaisen UC Riversiden tutkijat ovat nyt kehittäneet menetelmiä signaalien havaitsemiseksi edullisista metalleista ja piistä valmistetuista spintronisista komponenteista. Tutkimuksissa löydettiin tehokas tapa  spin-virtojen havaitsemiseksi yksinkertaisella kaksikerroksisella piioksidilla ja nikkeli-rauta-seoksella nimeltä Permalloy.

Kaikki kolme ratkaisun komponenttia ovat sekä edullisia että runsaita, ja ne voivat muodostaa perustan kaupallisille spintroniikkalaitteille. Ne toimivat myös huoneenlämmössä. Kerroksia syntyi elektroniikan parissa laajasti käytetyllä sputteroinnilla.

Tutkijat kertovat, että löydöillä on sovellus tehokkaisiin magneettikytkentöihin tietokoneiden muisteissa ja nämä tieteelliset läpimurrot saattavat antaa sysäyksen tällaisten laitteiden kehittämiseen.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja UC Riversiden tutkijoiden tiedote ja linkit tieteellisiin artikkeleihin (LINKKI).

Kuva: UC Riverside