Video: Näyttöruutu suoraan iholle

Tokion yliopistossa on kehitetty ultraohut elastinen näyttö, joka sopii iholle ja voi osoittaa esimerkiksi sähkökardiogrammin liikkuvaa aaltomuotoa, joka on luettu iholla olevalla langattomalla elektrodianturilla. Katso video.

Pehmeä, joustava ihonäyttö on noin 1 millimetrin paksu ja koostuu 16 x 24:sta mikroledistä ja joustavasta johdotuksesta, jotka on asennettu kumilevyyn. Japanilaistutkijoiden ratkaisu kestää toistuvaa venytystä peräti 45 prosentilla sen alkuperäisestä pituudesta ilman että sen sähköiset ja mekaaniset ominaisuudet häviävät.

Ihonäytön valmistamiseen tutkijat käyttivät koeteltuja elektroniikkatuotteiden massatuotannon menetelmiä – erityisesti hopeajohdotusta ja mikroledin kiinnittämistä normaalilla juotospastalla.

Coloradon Boulder-yliopiston tutkijat ovat puolestaan kehittäneet muokattavissa olevan, itsensä parantavan ja täysin kierrätettävän elektronisen ihon. Se on ohut, läpikuultava materiaali, joka jäljittelee ihmisen ihon toimintaa ja mekaanisia ominaisuuksia.

Uudenlaiselle iholle löytyy tutkijoiden mukaan tulevaisuudessa sovelluksia, jotka vaihtelevat robotiikan ja proteesin kehityksestä biolääketieteellisiin laitteisiin.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI), Tokion yliopiston tiedote  (LINKKI, pdf) ja video (LINKKI) sekä Coloradon Boulder-yliopiston tutkijoiden tiedote (LINKKI) ja artikkeli Science Advanced -tiedelehdessä (LINKKI)

Kuvat: Takao Someya Research Group.