Oppilaitoksille ilmaiset IoT-yhteydet – LoRa-verkko käyttöön

Digita avaa LoRaWAN-pohjaisen anturiverkkonsa lähes 100 000 opiskelijalle Suomessa. Jyväskylän yliopisto ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu olivat ensimmäisiä oppilaitoksia, jotka lähtivät mukaan yhteistyöhön Digitan kanssa.

Tällä hetkellä Digitan LoRa-teknologiaa voidaan hyödyntää Helsingissä, Jyväskylässä, Tampereella, Turussa, Salossa, Vaasassa, Kouvolassa, Lappeenrannassa, Kokkolassa ja Pohjois-Savon alueella.

”Kiinnostus on ollut suurta ja saamme koko ajan uusia yhteydenottoja oppilaitoksilta ympäri Suomen”, kertoo Digitan IoT-palveluiden myyntijohtaja Mika Flinck.

”Laajennamme yhteistyötä oppilaitosten kanssa talven mittaan. Tavoitteenamme on, että kaikilla halukkailla alan oppilaitoksilla olisi ensi vuonna mahdollisuus hyödyntää LoRa-teknologiaa opetuksessaan”, Flinck jatkaa.

Digitan ilmaiseen LoRa-verkkoon on tartuttu Jyväskylässä ensimmäisten joukossa.  LoRa-verkkoa on testattu Jyväskylässä jo syksyn aikana, ja on todettu, että teknologia toimii. Anturimoduulie lähettämät LoRa-viestit tulevat perille yliopiston tietokantaan, josta ne voidaan sitten lukea.

”Projektissa yritetään luoda uusia liiketoimintamahdollisuuksia mukana oleville asiakasyrityksille, joita ovat Metsä Group, Valtra, Vapo, Etteplan, Jyväskylän kaupunki ja Ficonic Solutions”, informaatioteknologian tiedekunnan projektipäällikkö Riku Immonen Jyväskylän yliopistosta kertoo.

LoRa-verkon vahvuus on laaja kuuluvuus Suomen alueella, joten sama sovellus toimii  joka paikassa ilman hankalaa järjestelmien yhteensovitusta.

Myös Tampereella teknillisen yliopiston opiskelijat pääsevät hyödyntämään uutta verkkoa vielä tänä keväänä.

”On hienoa, että opiskelijamme pääsevät heti hyödyntämään uutta esineiden internet -verkkoa, kertoo Tampereen hankkeessa mukana ollut elektroniikan ja tietoliikennetekniikan laboratorion tutkijatohtori Joonas Säe yliopiston nettisivulla.

LoRaWAN-verkko mahdollistaa helpon ja kustannustehokkaan tavan pienien datamäärien lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Siksi se sopii paremmin sensoridatan lähettämiseen kuin esimerkiksi perinteiset matkapuhelinverkot. Kilpailevia anturiverkkoja ovat Sigfox ja testikäytössä oleva NB-IoT.

”Elektroniikan ja tietoliikennetekniikan laboratoriossa ollaan tuomassa myös NB-IoT-verkkoa yhdessä Nokian kanssa osana Wireless for Verticals (WIVE) projektia, kertoo Tampereen laboratorion tutkijatohtori Joonas Säe yliopiston nettisivulla.

Myös piiri- ja moduulitarjonta on jo laajaa kaikkiin anturiverkkostandardeihin. Lisää IoT-anturiverkoista ja tuotetarjonnasta löydät Uusiteknologia.fi:n uutisista (LINKKI) ja sähköisistä Uusiteknologia-näköislehdistä (LINKKI)

LoRa-tukiasemia opiskelijoiden vapaaseen tutkimus- ja testauskäyttöön

 • Aalto yliopisto
 • Jyväskylän ammattikorkeakoulu
 • Jyväskylän yliopisto
 • Kokkolan Centria-ammattikorkeakoulu
 • Kokkolan yliopistokeskus Chydenius
 • Kouvolan seudun ammattiopisto
 • Lappeenrannan teknillinen yliopisto
 • Savonia ammattikorkeakoulu
 • Tampereen ammattikorkeakoulu
 • Tampereen teknillisen yliopisto
 • Turun ammattikorkeakoulu
 • Yrkeshögskolan Novia
 • Vaasan yliopisto
 • Vaasan ammattikorkeakoulu (VAMK)

Lisäksi Digita on tarjonnut LoRaWAN-verkkonsa Salon IoT Parkin ja Espoon Keilaniemessä sijaitsevan IoT Pajan käyttöön.

TAUSTAA: LoRaWAN-teknologia

LoRa (Long Range) –teknologia on esineiden internetiä vasta varten kehitetty teknologia. Verkkoa voidaan hyödyntää erilaisissa esineiden internetin (IoT:n) ratkaisuissa, joissa tarvitaan kustannustehokasta ja ilman ulkoisia virtalähteitä toimivaa tiedonsiirtoa. LoRaWAN-ratkaisut sopivat erityisesti pienten datamäärien lähettämiseen ja vastaanottamiseen joissa tiedon lähetysetäisyys voi olla useita kymmeniä kilometrejä riippuen maaston profiilista.

Kuva: Semtech