Bioelektroniikka tuo ihmelaitteet

Star Trek -kulttisarjasta tuttu laite voi olla pian käsissämme, arvioidaan juuri ilmestyneessä Uusiteknologia-lehden numerossa. Pääset tutustumaan alan uusimpaan kehitykseen netissä julkaistun sähköisen e-lehden välityksellä – ilmaiseksi.

Biotekniikan ja elektroniikan yhteiset toiminnat tarjoavat Uusiteknologia 1/2018-lehden artikkelin kirjoittaneen Veijo Hännisen mukaan kiinnostavia näkymiä tulevaisuuden terveydenhoitotuotteisiin.

Tutkijat eri puolilla maailmaapanostavat yhä vahvemmin elektroniikan tuomiseksi ihmiskehoon. Uusien entistä herkempien antureiden lisäksi tulossa on biologista logiikkaa ja jopa DNA-robotteja.

Laajempi artikkeli on julkaistu 9.5 ilmestyneessä Uusiteknologia-lehdessä. Voit lukea lehden veloituksetta nettiselaimellasi. (LINKKI).

Jopa menneiden vuosikymmenien tieteistarina Star Trek on innoittanut kehittämään televisiosarjan tyylisiä laitteita, joiden avulla kuka tahansa pystyisi selvittämään oma terveydentilansa perinteistä lämpömittaria enemmän.

Vuonna 2012 yhdysvaltalainen X Price Foundation julkisti kisan sarjassa esiintyneen Tricoder-laitteen toteuttamiseksi käytännössä.

Alun perin laitteen piti selvittää kaikkiaan 16 sairautta mutta lopulta päädyttiin vain 13 sairauteen. Toimiva laite varusteineen ei saanut painaa enemmän kuin viisi kiloa.

Palkintosumma oli kymmenen miljoonaa dollaria. Sen voitti useiden välifinaalien, lisäajan ja uuden tukijan (Qualcomm) jälkeen kaksi vuotta sitten Final Frontier Medical Devices -niminen tutkijaryhmä.

Kuva: DxtER

Heidän ideoima DxtER on tekoälypohjainen testerijärjestelmä, joka kerää tietoa antureiden kautta ihmiskehon signaaleista, kehon kemiasta ja biologisista toiminnoista.

Yksi alkuperäisen Star Trekin Tricorder-laitteen toimintatapa jäi tosin saavuttamatta. Se oli tehdä analyysejä kohdetta koskettamatta. Sitä ei lopullisessa Tricoder-kisassa vaadittu, vaikka tekniikka voisi nykyosaamisella toimiakin.

LISÄÄ: Uusiteknologia 1/2018 -lehti (LINKKI) – ilmaiseksi e-lehtenä!

Kuva: Qualcomm / X Prize.org / CBS Studios (LINKKI) sekä Youtube-video Star Trekin Tricorderista ja kisan voittaneen DxtER-yhtiön laitteesta (LINKKI).

Päivitetty 14.5.2018