Pohjoinen Teollisuus 2018: Sähköistyminen muuttaa logistiikkaa

Sähkökäyttöjen yleistyminen liikenteessä on nopeaa, mikä johtuu sen ylivertaisesta hyötysuhteesta ja yksinkertaisesta, vähän kunnossapitoa vaativasta rakenteesta, totesi Oulussa Siemensin Mobility-yksikön johtaja Juha Lehtonen Pohjoinen Teollisuus -tapahtumassa. Kaivosteollisuudelle akkumateriaalit tulevat olemaan myös kasvualue.

Logistiikka nousi 23.–24.5. Oulussa pidetyssä Pohjoinen Teollisuus 2018 -tapahtumassa merkittävämpään rooliin. Expomarkin järjestämässä tapahtumassa oli reilut 350 näytteilleasettajaa ja yli 4000 kävijää.

Tapahtuman seminaariosuudessa Siemensin Mobility-yksikön Juha Lehtonen arvioi, että sähkön tai hybriditeknologian käyttö syrjäyttää diesel-kaluston junaliikenteessä.

”Hybriditeknologian käyttö mullistaa toimintatapoja erityisesti suomalaisen metsäteollisuuden junarahdissa. Uuden veturikaluston hybridiominaisuudet ja kuormauksen automaatio mahdollistavat kuljetusprosessin aiempaa pienemmin resurssein, yksinkertaisemmin ja nopeammin”.

Sähköautojen yleistyminen kiihtyy lähivuosina ja myös suomalaisella kaivantateollisuudella on siinä mahdollisuudet.

’’Menestyvän akkuklusterin kehittäminen edellyttää muun muassa raaka-aineiden jalostusasteen nostamista Suomessa, viesti Oulussa Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia.

’’Nikkeli on yksi litiumioniakkujen pääraaka-aineista ja sen määrän sähköajoneuvoissa arvioidaan kasvavan merkittävästi. Kasvu näkyy jo”, kertoi Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia.

Hämem mukaansa vuonna 2017 nikkelin kysyntä kasvoi 9 prosenttia. Suomi on Euroopassa toinen merkittävistä nikkelin tuottajamaista Kreikan rinnalla.

Espoolainen Distence on toteuttanut mittausratkaisun Moventasin tuuliturbiinivaihteisiin. Kuvassa langaton mittausyksikkö teknologiajohtaja Pasi Lahden käsissä.

’Tämä tukee Suomen mahdollisuuksia akkuliiketoiminnan kehittämisessä. Se on tehtävä pian. Jos myöhästymme toimialan kehityksestä, mukaan pääseminen voi olla myöhemmin vaikeampaa”, Ratia sanoo.

Akkuklusterin kehittäminen edellyttää muun muassa raaka-aineiden jalostusasteen nostamista Suomessa. Tehokas ja kestävä kaivannaistoiminta on yksi osa alan kehittämisessä. Sitä seuraava ketju tuo kaivattua lisäarvoa: työpaikkoja, verotuloja ja vientieuroja.

Innovaatiopalkinto ABB:lle

Kunnossapitoyhdistys Promaintin ja Suomen Messusäätiön yritysinnovaatiokilpailussa palkittiin ABB:n toimintamalli, joka edistää Metsä Fibren biotuotetehtaan käyttövarmuutta ja tuotantotehokkuutta sähkönjakelun ja prosessisähköistyksen kunnonvalvonnalla.

Toimitusjohtaja Pekka Tiitinen, ABB Oy

”Äänekosken biotuotetehtaan ratkaisu on erinomainen esimerkki tulevaisuuden teollisesta tuotannosta, jonka toiminnan optimoinnissa ovat merkittävässä roolissa saumattoman yhteistyön mahdollistavat älykkäät digitaaliset ratkaisut ja palvelut”, Suomen ABB:n toimitusjohtaja Pekka Tiitinen sanoo.

Biotuotetehtaan sähkönjakelujärjestelmä ja prosessisähköistys on liitetty digitaaliseen, yhdessä määritettyyn ABB Ability -järjestelmään. Se mahdollistaa sähkölaitteiden jatkuvan kunnonvalvonnan lisäksi ABB:n asiantuntijapalvelut etäpalveluna.

Aloituskuva: Siemensin Mobility-yksikön johtajan Juha Lehtosen mukaan älykkäät järjestelmät edistävät logistiikassa muun muassa tehokkuutta, laatua, täsmällisyyttä ja ympäristöystävällisyyttä. Kuljetuksen aikana saatava reaaliaikainen informaatio mahdollistaa tarvittaessa kuljetusketjun ennakoinnin paremman asiakaspalvelun ja paremman ymmärryksen kunnossapitotarpeesta.