ABB laajentaa aurinkovoimalaboratoriotaan

ABB investoi lisää aurinkoinverttereiden tuotekehitykseen ja laajentaa Helsingin Pitäjänmäellä sijaitsevaa aurinkoenergian laboratoriotaan. Samalla yritys kasvattaa isojen inverttereiden testauskapasiteettia ja vahvistaa tuotekehitystä.

Vuonna 2016 rakennettu Pitäjänmäen aurinkovoimalaboratorio on yksi harvoista paikoista maailmassa, jossa suuren kokoluokan inverttereitä voidaan testata täydellä teholla erilaisissa sääolosuhteissa, -40 asteen pakkasista aina 100 lämpöasteeseen. ABB on keskittänyt suurissa aurinkovoimaloissa käytettävien voimalaitosmittakaavan inverttereiden tuotekehityksen Suomeen.

Pitäjänmäen aurinkovoimalaboratorion laajennus valmistuu kuluvan vuoden loppuun mennessä. Investointi laboratorion laajennukseen mahdollistaa seuraavan sukupolven keskusinverttereiden tuotekehityksen.

”Ensimmäiset aurinkovoimalaboratorion tuotekehityksen hedelmät esitellään ja tulevat markkinoille kesällä 2018. Esittelemme tulevana kesänä uuden entistä tehokkaamman invertterisukupolven sekä sen kanssa toimivan energiavarastoratkaisun”, ABB:n voimalaitosmittakaavan aurinkoinverttereiden tuotehallinnasta vastaava johtaja Jyrki Leppänen kertoo.

Aurinkosähkö on globaalisti nopeimmin kasvava energiamuoto. Siksi myös aurinkoinvertterit ovat globaalisti miljardibisnes. Volyymien lisäksi tuotantoyksiköiden koko on kasvanut. ”Jokunen vuosi sitten 50 megawatin laitos oli iso. Nykyisin 150 megawatin aurinkosähkövoimalakin on enää keskikokoinen”, Leppänen kertoo.

Tällä hetkellä ABB:n suuritehoisin invertteri on 2,3 megawattia. Tuotekehityslaboratoriossa pystytään testaamaan inverttereitä aina kahdeksan megawatin tehoon asti kaikissa maapallolla esiintyvissä lämpötiloissa ja kosteusoloissa.  Aurinkovoimalan vaihtosuuntaaja, eli invertteri, muuntaa aurinkopaneelien tasasähkön sähköverkkoon soveltuvaksi vaihtosähköksi.