Aurinkokennoihin jopa 30 prosentin hyötysuhde

Sveitsiläisen EPFL-yliopiston tutkijat ovat yhdistäneet pii- ja perovskiittipohjaisia aurinkokennotekniikkaa. Tuloksena oleva 25,2 prosentin tehokkuus on ennätys tällaisille tandemmoduuleille. Ja tavoite on nostaa tehokkuus yli 30 prosentin.

Vuosikymmenien tutkimusten ja investointien jälkeen piipohjaiset aurinkokennot ovat lähellä niiden maksimaalista teoreettista tehokkuutta. Joten uusia ratkaisuja etsitään. Yksi ratkaisu on tehdä ”kahden liitoksen” kennoja, mutta tyypillisesti ne ovat kalliita.

Neuchâtelin tutkimusryhmät – EPFL:n Photovoltaics Laboratory ja CSEM PV-keskus – ovat kehittäneet taloudellisesti kilpailukykyisen ratkaisun. Ne ovat integroineet perovskiittikennon suoraan piipohjaisen  kennon päälle ja saaneet ennätystehokkuuden 25,2 prosenttia.

Tandem-kennoissa perovskiitti täydentää piitä: se muuntaa sinisen ja vihreän valon tehokkaammin, kun taas pii on parempi muuntamaan punaista ja infrapunavaloa.

”Yhdistämällä nämä kaksi materiaalia voimme maksimoida auringon spektrin käytön ja lisätä tuotetun tehon määrää. Laskelmat ja työ, joita olemme tehneet, osoittavat, että 30 prosentin tehokkuus on pian mahdollista”, uskovat tutkimuksen keskeiset tekijät Florent Sahli ja Jérémie Werner.

Heidän innovatiivinen, mutta yksinkertainen valmistusmenetelmä voidaan integroida suoraan olemassa oleviin tuotantolinjoihin ja muuntotehokkuus voi lopulta nousta yli 30 prosentin.

Lisää: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja EPFL:n uutistiedote (LINKKI)

Kuva: EPFL

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!