Suolakiteet sopivat optiseen tallennukseen

Pienet nanokokoiset suolakiteet saattavat olla seuraava datantallennustekniikka. Kolmen australialaisen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet uuden lähestymistavan datan tallentamiseen valolla. Tavoite on petatavuissa kuutosenttiä kohden.

University of South Australia ja University of Adelaide tutkija ovat luoneet New South Walesin yliopiston tutkijoiden kanssa uudenlaista ja energiatehokasta tallennustapaa.  Tutkimus osoittaa, että fluoresoivat nanokiteet voisivat olla lupaava vaihtoehto magneettisille ja puolijohdemuisteille tai blu-ray-levyille.

Tutkimuksen vetäjä Dr Riesen ja PhD-opiskelija Xuanzhao Pan kehittivät uudenlaisen tallennusteknologian, joka perustuu nanokiteisiin. Tutkijat käyttivät lasereita muuttamaan kiteiden elektronisia tiloja ja siten myös fluoresenssia.

Tallennus perustuu erittäin tehokkaaseen ja palautuvaan Sm3+-ionien muuntamiseen Sm 2+ -ioneiksi UV-C-valolla. Tallennetun datan luentaan käytetään konfokaalista optiikkaa. Ratkaisussa valoa säteilevää ominaisuutta voidaan tehokkaasti kytkeä päälle ja pois kuvioissa, jotka edustavat digitaalista informaatiota.

Erityisen nanokiteisen maa-alkalimetallihalogenidin BaFCI:Sm:llä on osoitettu olevan potentiaalia monitasoiselle optiselle datatallennukselle.

Tutkijat osoittivat uudelleenkirjoitettavan datan tallennuksen jopa aivan yksittäisissä nanokiteissä. Lisäksi sillä voidaan tallentaa useita bittejä samanaikaisesti ja data on uudelleenkirjoitettavissa, toteavat tutkijat tiedotteissa. Teknologiaa voidaan laajentaa 2D- ja 3D-muisteihin tallennustiheyksille, jotka voisivat mahdollisesti lähestyä petatavua/cm3 tasoja.

Lisää: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja tutkijoiden uutistiedote (LINKKI) ja tiedeartikkeli (LINKKI)

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!