Uudella grafeenirakenteella hallitumpaa spintroniikkaa

Hollantilaisen Groningenin yliopiston fysiikan tutkijat ovat rakentaneet yhdessä saksalaisen Universität Regensburgin kanssa kaksikerroksisen grafeenirakenteen. Menettelyä voidaan käyttää käytännön sovelluksissa, kuten spin-pohjaisissa logiikkaratkaisuissa.

Monet tieteilijät tutkivat spinien käyttöä informaation kuljetukseen ja tallentamiseen. Tällä hetkellä spintroniikkatutkimuksen painopiste on materiaalien optimoinnissa spinien siirtoon ja hallintaan.

Grafeeni on erinomainen elektronien spinien johde mutta spinejä on siinä vaikea hallita, kun on hiilen kanssa heikko vuorovaikutus (spin-orbit coupling).

Nyt tutkimustyössä todettu anisotrooppinen vahvuus on verrattavissa grafeeni/TMD rakenteisiin, mutta samalla havaittiin sata kertaa pidempi spinin elinikä. Anisotrooppinen spininkuljetus kuvaa tilannetta, jossa spinit, jotka osoittavat grafeenitasoon tai siihen poikittain, johtuvat eri tavoin.

Myös Columbusin Ohio State yliopiston tutkijat ovat saaneet vastaavanlaisia tuloksia sillä siellä tutkijat osoittivat, että sähkökentät voivat aiheuttaa epäsymmetrisen spin-orbit-kytkentän kaksikerroksisessa grafeenissa.

Lisää: Nanobitteja (LINKKI), Regensburgin yliopiston uutistiedote (LINKKI) ja tutkimusartikkeli Physical Review Letters -tiedejulkaisussa (LINKKI).

Kuva: Talieh Ghiasi/University of Groningen/Physics of Nanodevices group