Video: Bioelektroniikkaa silkistä ja nanoputkista

Silkkitoukkien tuottama silkkikuitu on vuosituhansien ajan ollut arvostettu vahva mutta kevyt ja ylellinen materiaali. Nyt Pittsburghin Swansonin teknillisen korkeakoulun mukaan silkki yhdistettynä hiilinanoputkiin voi johtaa uudenlaisen sukupolven biolääketieteellisiin laitteisiin ja kertakäyttöiseen biohajoavaan elektroniikkaan. Mukana video tutkimustuloksista.

Silkki on mielenkiintoinen materiaali, jonka mahdollisuuksia useille kehittyville sovelluksille, kuten joustavaksi bioelektroniikaksi, insinööritkin ovat alkaneet arvostaa. Sillä on ainutlaatuinen bioyhteensopivuus, biohajoavuus ja mekaaninen joustavuus.

”Kysymys on, että jos haluamme käyttää silkkiä tällaisiin sovelluksiin, emme halua sen olevan kuitujen muodossa. Pikemminkin haluamme regeneroida silkkiproteiineja, joita kutsutaan fibroiineiksi, sellaisten kalvojen muodossa, joilla on halutut optiset, mekaaniset ja kemialliset ominaisuudet,” toteaa University of Pittsburghin Swanson School Engineeringin apulaisprofessori Mostafa Bedewy.

Regeneroidut silkkikuidut (RSF) ovat kuitenkin tyypillisesti kemiallisesti epästabiileja vedessä ja kärsivät heikommista mekaanisista ominaisuuksista johtuen fibroiiniproteiinien molekyylirakenteen vaikeasta hallinnasta RSF-kalvoissa.

Bedewy ja hänen NanoProduct Lab -ryhmänsä, jotka työskentelevät myös hiilinanoputkien (CNT) parissa, ajattelivat, että nanoputkien ja fibroiinien väliset molekylaariset vuorovaikutukset voivat mahdollistaa RSF-proteiinien rakenteen virittämisen. Tutkijat haluavat edelleen tutkia ja kehittää skaalautuvia valmistusprosesseja luonnonsilkin koteloimiseen ja niiden muuntamiseksi toimiviksi ohutkalvoiksi seuraavan sukupolven puettaville ja implantoitaville elektronisille laitteille.

Lisää: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja yliopiston tiedoteuutinen (LINKKI) ja tutkijoiden tiedeartikkeli ASC Applied Nano Material -lehdessä  (LINKKI) sekä Youtube-video (LINKKI)

Kuva: Tutkimuksen esittelyvideolta

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2018