Nopeampaa tekoälylaskentaa muistin avulla – vähemmällä sähköllä

Muuttamalla laskennallista perusominaisuutta, Princetonin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet ratkaisun, joka parantaa suorituskykyä ja vähentää tekoälyjärjestelmien energiavaatimuksia. Suoraan muistissa tapahtuva laskenta mahdollistaa nopeuden ja tehokkuuden.

Yhdysvaltalaisen Princetonin tutkijoiden In-memory-computing -tekniikkaan perustava ratkaisu on suunniteltu poistamaan laskennallinen pullonkaula, joka pakottaa tietokoneprosessorit kuluttamaan aikaa ja energiaa, niiden hakiessa dataa tallennetusta muistista.

Tutkijoiden aiempi tutkimussaavutus tuotti siruun tehokkaan perusmoottorin ja nyt siihen on integroitu ohjelmoitava prosessoriarkkitehtuuri. Se toimii nyt tavallisten tietokonekielten kuten C:n avulla.

Kondensaattoreiden ja SRAM:n yhdistelmää käytetään toteuttamaan laskentaa analogisessa muodossa mutta silti luotettavalla tavalla ja ohjelmoitavuudella varustettuna. Näin muistipiirit voivat nyt suorittaa laskutoimituksia sirun keskusprosessointiyksikön ohjaamilla tavoilla.

Standardilla ohjelmointikielellä toimiva siru voi olla erityisen hyödyllinen puhelimissa tai muissa laitteissa, jotka tukeutuvat korkean suorituskyvyn laskentaan ja joilla on käytettävissä vain vähän akkutehoa.

Tutkimusta on tukenut piirivalmistaja Analog Devices (LINKKI).

Lisää: Nanobitteja (LINKKI) ja Princetonin yliopiston tiedoteuutinen (LINKKI) ja testisirusta tiedeartikkeli (LINKKI1) ja (LINKKI2)

Kuva: Frank Wojciechowski / Princeton University

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!