Millimetriaallot käyttöön valomodulaattorilla

Yleensä maahan upotettu internet-yhteyden ”viimeinen kilometri” on myös vaativin. Sveitsiläisessä ETH-yliopiston kehittämä valomodulaattori tarjoaa uuden vaihtoehdon. Siinä millimetriaaltojen välittämät data voidaan suoraan muuntaa optisen kuidun pulsseiksi.

ETH Zürichin Professori Jürg Leuthold ja hänen Washingtonin yliopiston kollegat ovat kehittäneet valomodulaattorin, joka mahdollistaa tulevaisuudessa toteuttaa siirtolinjan ”viimeisen kilometrin” tehokkaasti ja alhaisin kustannuksin suurten taajuuksien mikroaalloilla ja siten suurilla tiedonsiirtonopeuksilla.

Optisten kuitujen koodaamien datan siirtämiseksi valonvoimakkuuden muutoksen avulla millimetrin aalloilla tarvitaan erittäin nopeita – ja siksi kalliita elektronisia komponentteja.

Leuthold ja hänen kollegansa ovat nyt onnistuneet rakentamaan valomodulaattorin, joka toimii täysin ilman paristoja ja elektroniikkaa. Tutkijoiden rakentama modulaattori koostuu alle millimetrin mittaisesta sirusta, joka sisältää myös mikroaaltoantennin.

Laboratoriokokeessa jopa 60 gigahertsin mikroaaltosignaaleilla, tutkijat pystyivät osoittamaan kymmenen gigabitin sekunnissa tiedonsiirtonopeudet viiden metrin etäisyydellä ja 20 gigabittiä sekunnissa yli metrille.

Lisää: Nanobitteja (LINKKI) ja ETH Zürichin tiedoteuutinen (LINKKI)

Kuva: ETH Zürich/Jürg Leuthold