Spintroniikalle uusia rakenteita

Utahin yliopiston fyysikko Valy Vardeny kutsui vuonna 2017 perovskiittia ihmemateriaaliksi spintroniikalle. Hän seisoo edelleen väitteensä takana ja nyt Vardeny ja hänen kollegansa esittelevät jo kahta uutta perovskiittiä käyttävää piirirakennetta spintronisiin ratkaisuihin.

Yhdessä uudet rakenteet osoittavat, että perovskiitti toimii spintronisena puolijohteena. Spinpohjaisen transistorin lopullinen tavoite on edelleen muutaman askeleen päässä, mutta tässä tutkimuksessa luodaan tärkeä perusta tulevalle työlle.

Vuonna 2017 Vardeny ja fysiikan apulaisprofessori Sarah Li osoittivat, että orgaanis-epäorgaanisissa hybrideissä perovskiiteissä on todellakin suuri spin-kiertorata -kytkentä.

Seuraava vaihe, jonka Vardeny ja kumppaninsa saavuttivat äskettäin, oli sisällyttää hybridiperovskiitti spintronisiin piirirakenteisiin. Ensimmäinen niistä on spintroninen valoa emittoiva diodi ja toinen spinventtiili.

Tutkijoiden uusi spinventtiili tekee enemmän. Kun materiaalina on hybridiperovskiitti, he voivat injektoida spinin rakenteeseen ja aiheuttaa sitten spinin heilahduksen rakenteen sisällä käyttäen magneettista manipulointia.

Se on iso juttu, toteavat tutkijat. ”Voit kehittää spintroniikkaa, joka ei ole pelkästään hyödyllistä informaation ja datan tallentamisessa, vaan myös laskennassa”, toteavat tutkijat yliopistonsa tiedotteessa.

Lisää: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja Utahin ylilopiston tiedoteuutinen (LINKKI), tiedeartikkeli Nature Communications-lehdessä (LINKKI)  ja aiemmat spintroniikka- (LINKKI) ja perovskiittiaiheiset uutiset (LINKKI).

Kuva: The University of Utah

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!