Biohajoava langaton virtausanturi – ei akkua

Yhdysvaltalaisen Stanfordin tutkijat ovat kehittäneet virtausanturin, jonka avulla voidaan langattomasti seurata kehon verenkiertoa ilman akkua. Tutkijoiden kehittämä biohajoava anturirakenne helpottaa esimerkiksi verisuonikirurgian onnistumista.

Erittäin herkkiä kosketusantureita muunnellen insinööritutkijat ja lääketieteen osaajat rakensivat menetelmän seurata kehon verenkiertoa.

Anturi kietoutuu tiiviisti tutkittavan suonen ympärille.  Anturi seuraa valtimon läpi kulkevan veren virtausta. Anturi ei tarvitse akkua, joten se on kompakti ja se voi varoittaa potilaan lääkäriä, jos verisuonessa on tukos.

Veren pulssimainen liike muuttaa anturin kapasitanssin sähköistä varausta, jonka lääkärit voivat havaita induktiivisen kytkennän kautta etälaitteella, joka sijaitsee lähellä ihoa mutta kehon ulkopuolella.

Tutkijat testasivat anturia ensin keinotekoisessa ympäristössä, jossa he pumppasivat ilmaa valtimon kokoisen putken läpi veren virtausta matkien.

Tutkijaryhmän kirurgi Yukitoshi Kaizawa istutti anturin myös rotan valtimon ympärille. Jopa niin pienessä mittakaavassa anturi raportoi onnistuneesti verenkiertoa langattomaan lukijaan.

Anturi on langaton versio tekniikasta, jota kemian insinööri Zhenan Bao kehitti vuonna 2015 antamaan proteeseille herkän tuntoaistin.

Lisää: Nanobitteja.fi (LINKKI), yliopiston tiedoteuutinen (LINKKI) ja Medicine-ryhmän uutisjuttu aiheesta (LINKKI)

Kuva: Taiteilijan kuvaus biologisesti hajoavasta paineanturista, joka on kääritty verisuonen ympärille ja antennin ollessa sivummalla. Lähde: Levent Beker / Stanford University

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!