5G- ja satelliittiverkot yhteen – yhteys kaikkialta

Tulevaisuudessa nopeat langattomat yhteydet halutaan tarjota kaikkialla. Siksi erilaiset satelliitti- ja matkapuhelinverkot on saatava toimimaan yhdessä. Sitä tavoitellaan uudessa kolmivuotisessa Euroopan avaruusjärjestö ESA:n ja VTT:n yhteistyöprojektissa.

VTT ja ESA selvittävät jo edellytyksiä ja tarvittavaa teknologiaa 5G-satelliittiverkkojen ja maanpäällisten verkkojen yhdistämiseksi sekä 5G-pioneeritaajuuskaistojen yhteiskäyttöä varten. Aiesopimuksen puitteissa on tarkoitus toteuttaa tulevien kolmen vuoden aikana useita tämän aihealueen projekteja.

’’Satelliittien integrointi osaksi 5G-järjestelmää on elintärkeää sekä kaupallisen satelliittitoiminnan kasvulle että 5G-järjestelmien kehittämiseksi toimimaan kaikilla alueilla’’, sanoo ESA:sta tutkimusinsinööri Maria Guta.

Lisäksi ESA haluaa rohkaista eurooppalaista avaruusteollisuutta ja muita teollisuuden aloja hyödyntämään VTT:n kehittämiä testialustoja, jotka ovat tarpeellisia satelliitti-5G-integraation mahdollistamiseksi ja demonstroimiseksi

Satelliittiverkkojen ja maanpäällisten verkkojen yhdistäminen hyödyttää koko yhteiskuntaa, sillä monet arkisetkin palvelut perustuvat satelliittien tuottamaan tietoon. Kehitettäviä järjestelmiä voidaan hyödyntää kaikkialla, missä tarvitaan tietoliikennettä tai esimerkiksi paikantamispalveluita.

’’Satelliittiverkoista saatavaa tietoa tarvitaan erityisesti alueilla, joille ei ole taloudellisesti kannattavaa rakentaa maanpäällisiä verkkoja: esimerkiksi harvaan asutuilla tai etäisillä alueilla, merillä, lentoliikenteessä tai raja-alueilla’’, listaa tiimipäällikkö Marko Höyhtyä VTT:ltä.

Moni arkinen palvelu toimii satelliittiverkon varassa ja uusia on tulossa robottiautojen ja muiden automaattistesti toimivien ratkaisujen kautta.

’’Kaukana rannasta kulkevat autonomiset ja etäohjattavat laivat ovat luonnollinen esimerkki kohteesta, jossa tarvitaan tulevaisuuden 5G-satelliittiverkkojen ja maanpäällisten verkkojen yhdistämistä. Tämä sovellusalue on valittu yhdeksi keskeiseksi kehityskohteeksi myös VTT:n ja ESAn yhteistyössä’’, VTT:n Höyhtyä sanoo.

Lisää: VTT:n 5G SatCom -julkaisu (LINKKI, pdf, 1Mt) ja ESA:n 5G-satelliittisivusto (LINKKI) sekä Uusiteknologia.fi:n aiemmat 5G (LINKKI) ja avaruustekniikoita käsittelevät uutiset (LINKKI) sekä tietoa Nokian matkapuhelinverkkojen satelliitti- (LINKKI) ja lentokonetesteistä (LINKKI).

Kuva: ESA 5G

TAUSTAA: Suomi panostaa avaruusteknologiaan

VTT on valinnut satelliittialan myös yhdeksi strategiseksi fokusalueeksi, ja tavoitteena on toiminnan kasvu yhdessä suomalaisen teollisuuden kanssa. VTT myös rekrytoi aktiivisesti tekijöitä 5G satelliitti-integraation edistämiseen.

Suomen hallituksen kärkihankkeiksi on tunnistettu älyliikennettä tukeva satelliittipaikannus sekä alan tieteellisen tutkimuksen tason nostaminen mm. ESAn ohjelmien avulla ja verkostoitumalla kansainvälisesti.

Business Finlandin New Space Economy -ohjelma tarjoaa puolestaan rahoitusta tuotteiden ja palveluiden kehittämiseksi avaruusalalle, ja pyrkii nostamaan Suomen avaruusosaamisen maailmankartalle.

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!