Akkumateriaalien kierrätyksestä miljardiluokan bisnes

Business Finland on myöntänyt Aalto-yliopiston vetämälle BATCircle (Finland-based Circular Ecosystem of Battery Metals) -konsortiolle noin kymmenen miljoonan euron rahoituksen. Aallon johtama konsortio parantaa kaivosteollisuuden, metallinjalostuksen ja akkukemikaalien tuotantoprosesseja ja lisää litiumioniakkujen kierrätystä miljardien eurojen markkinoiden luomiseksi.

Litiumioniakkuja käytetään etenkin kulutuselektroniikassa, ja niiden käyttö kasvaa voimakkaasti muun muassa sähköautojen määrän lisääntyessä. Tällä hetkellä litiumioniakuista päätyy kiertoon vain noin viisi prosenttia, kun kierrätystavoitteen pitäisi olla ainakin 95 prosenttia.

Aalto-yliopiston apulaisprofessorin ja BATCircle-konsortion johtajan Mari Lundströmin mukaan on tärkeää, että akkujen kierrätyksen ongelmiin löydetään ratkaisuja lähitulevaisuudessa. Esimerkiksi Aalto-yliopisto panostaa projektissa erityisesti akkujen kierrätyksen tutkimiseen.

NiMH-akkujätettä ja harvinaisten maametallien talteen ottamiseen käytettyjä kemikaaleja. Kuva: Glen Forde/Aalto-yliopisto.

Aallon tutkijoilla on paljon kokemusta ja osaamista akkumetallien mekaanisista sekä pyro- ja hydrometallurgisista prosesseista.  Pyrometallurgia tarkoittaa korkealämpötilan sulatusprosesseja, hydrometallurgia metallien liuotusta esimerkiksi happoihin ja liuenneiden metallien talteenottoa. Lisäksi tutkijat keskittyvät litiumioniakkumetallien rakenteisiin ja sähkökemiallisen suorituskyvyn arviointiin.

Sekä Euroopan unioni että Suomen hallitus ovat havahtuneet akkumetallien ja niiden arvoketjujen strategiseen merkitykseen ja valtavaan liiketaloudelliseen potentiaaliin. Akkuteollisuutta hallitsevat kuitenkin tällä hetkellä aasialaiset yritykset. Niinpä Eurooppa on vaarassa menettää uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja tulla samanaikaisesti yhä riippuvaisemmaksi tuonnista niin raaka-aineiden kuin lopputuotteidenkin osalta.

BATCircle-konsortion päätavoite on synnyttää lisäarvoa akkumetalleja ja -kemikaaleja tuottaville aloille sekä niiden kiertotalouteen. BATCircle on osa EU:n Strategista Energiateknologiaohjelmaa (SET Plan), jossa Suomi Aalto-yliopiston ja Outotecin johdolla koordinoi akkualaan liittyvän kierrätyksen tutkimusta.

Kansallisessa BATCircle-konsortiossa on mukana kaikkiaan 22 yritystä, neljä yliopistoa, kaksi tutkimuslaitosta sekä kaksi kaupunkia. Projekti on kaksivuotinen, ja sen kokonaisbudjetti on yli 20 miljoonaa euroa. Hanke kytkeytyy suoraan Business Finlandin Batteries from Finland -kokonaisuuteen.

EU:n mukaan Euroopan akkumarkkinoiden arvo voi nousta 250 miljardiin euroon vuoteen 2025 mennessä.  BATCircle-konsortion tavoitteena on, että ainakin viiden miljardin markkinat luodaan Suomessa. Erityisen paljon hyödyntämätöntä potentiaalia löytyy akkujen kierrätyksessä.

Keski-Pohjanmaalle akkukemikaalitutkimukseen jättipotti

Business Finlandin rahoituksesta merkittävä osa kohdentuu Keski-Pohjanmaalle Kokkolaan, jossa toimii Oulun yliopiston soveltavan kemian professori Ulla Lassin tutkimusryhmä yliopistokeskus Chydeniuksessa. Mukana on myös useita alueella toimivia yrityksiä, kuten Freeport Cobalt, Keliber, Tracegrow ja Boliden Kokkola.

Kokkolan yliopistokeskus Chydenius on mukana  tukimushankkeissa yhdessä alueen yritysten kanssa.

Business Finlandin antama rahoitus vahvistaa entisestään alueen kansallisesti johtavaa roolia akkukemian tutkimuksen vahvana keskuksena ja osaajana.

”Meillä on Oulun yliopistossa tehty aihepiiriin, erityisesti akkukemikaalien valmistukseen liittyvää tutkimusta yli kymmenen vuoden ajan, ja BATCircle-hankkeessa tutkimusyhteistyö jatkuu näiden yritysten kanssa”, sanoo Oulun yliopiston professori Ulla Lassi.

Hänen mukaansa BATCircle avaa myös uusia tutkimusyhteistyömahdollisuuksia yritysten kanssa kansallisesti ja kansainvälisesti.

Tavoitteena on parantaa suomalaisen kaivosteollisuuden, metallinjalostuksen ja akkukemikaalien tuotantoprosesseja ja lisätä litiumioniakkujen kierrätystä.

Kuva: Business Finland

Päivitetty 1.3.2019

BATCircle-konsortiumin jäsenet

 • Aalto-yliopisto
 • Oulun yliopisto
 • Itä-Suomen yliopisto
 • LUT-yliopisto
 • Geologian tutkimuskeskus GTK
 • Teknologian tutkimuskeskus VTT
 • Boliden Harjavalta Oy
 • Boliden Kokkola Oy
 • Suomen Malmijalostus Oy
 • Fortum Power and Heat Oyj
 • Fortum Waste Solutions Oy
 • Freeport Cobalt Oy
 • Outotec Oyj
 • Norilsk Nickel Harjavalta Oy
 • AkkuSer Oy
 • CrisolteQ Oy
 • Oy Fennoscandian Resources Ab
 • Ima Engineering Ltd Oy
 • Keliber Oy
 • Latitude 66 Cobalt Oy
 • Magsort Oy
 • Mawson Oy
 • Mine On-Line Service Oy
 • Mondo Minerals B.V.
 • Suhanko Arctic Platinum Oy
 • Teraloop Oy
 • Tracegrow Oy
 • Vulcan Hautalampi Oy (FinnCobalt)
 • Harjavallan kaupunki
 • Porin kaupunki