Uusia keinoja tuottaa monivärisiä ledejä

Nykyledeissä eri värit tuotetaan kolmesta neljään yksittäisellä ledillä, joilla luodaan eri värejä, joita tarvitaan täydellisen värispektrin tuottamiseen. Kansainvälinen tutkijaryhmä osoittaa kuitenkin, että on mahdollista saada punaisia, vihreitä ja sinisiä emissioita yhdestä GaN-ledirakenteesta. Ratkaisussa hyödynnetään seosteena yhtä harvinaisten maametallien Europium-ionia.

Yhdysvaltalaisen Lehigh Universityn ja West Chesterin Universityn sekä Osakan ja Amsterdamin yliopiston tutkijoiden kansainvälisen

Lähde: ACS Photonicsin aritkkelista (LINKKI)

yhteistyö osoittaa mahdollisuuden virittää GaN-ledien väriä muuttamalla aikajärjestystä, jolla toimintavirtaa ajetaan piiriin.

Ratkaisussa on mahdollista saavuttaa punaisia, vihreitä ja sinisiä emissioita, jotka ovat lähtöisin yhdestä GaN-ledirakenteesta, jossa hyödynnetään seosteena yhtä harvinaisten maametallien Europiumionia.

Lähde: West Chester University

GaN:Eu-ledi voidaan virittää punaisesta keltaiseen Europiumin eri tiloista saatavien punaisen ja vihreän valon sekoittumisen avulla tai sinistä jos rakenteeseen on  lisätty Si/Mg:tä.

Uusi tekniikka ei rajoitu tutkijoiden mukaan vain GaN:Eu-järjestelmään, vaan on yleisempi ja se on yhteensopiva nykyisten kaupallisten ledien kanssa.

”Tämä työ voisi tehdä mahdolliseksi virittää kirkkaita valkoisia ja mukavampia lämpimämpiä värejä kaupallisissa ledeissä”, toteaa Lehighin professori Volkmar Dierolf.

Lisää: Lisää lediasiaa Nanobitteja-sivustolta (LINKKI), Lehigh-yliopiston tiedoteuutinen (LINKKI) ja tutkijoiden tiedeartikkeli ACS Photonics-lehdessä (LINKKI)

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta