Puettavaa elektroniikkaa, joka kestää pesemisen

Kanadalaisen UBC Okanaganin teknillisen korkeakoulun tutkijat ovat kehittäneet anturin, joka voidaan liittää tulevaisuudessa puettaviin tekstiileihin ja komposiittimateriaaleihin. Silikonivaippaan käärittynä ratkaisun luvataan kestävän myös pesua.

Silikonivaippa suojaa johtavaa kerrosta ankarissa olosuhteissa ja mahdollistaa pestävien anturien muodostamisen. Anturi voidaan kutoa spandex-lankaan ja kääriä venyvään silikonivaippaan.

”Kankaisiin upotettu mikroskooppinen anturi pystyy tunnistamaan paikallisen liikkeen venyttämällä kudottuja lankoja, joita on käsitelty grafeenin nanohiutaleilla, jotka voivat lukea kehon toimintaa”, selittää kanadalaisyliopiston professori Mina Hoorfar.

Tässä ”kutistuvassa tekniikassa” hyödynnetään pietsoresistiivisyyttä eli materiaalin sähkömekaanista vastetta rasitukselle. ’’Nämä pienet anturit ovat osoittaneet suurta lupausta havaita ihmisen liikkeitä ja niitä voidaan käyttää sykemittaukseen tai lämpötilan säätöön’’, professori Hoorfar kertoo.

Cambridgen yliopiston tutkijat ovat puolestaan kehittäneet suoraan kangaskudoksiin sisällytettäviä puettavia elektronisia komponentteja. Laitteita voitaisiin käyttää joustaviin piireihin, terveydenhuollossa seurantaan, energian muuntamiseen ja muihin sovelluksiin.

Lisää: Nanobitteja (LINKKI), yliopiston tiedoteuutinen (LINKKI) ja tutkijoiden artikkeli Small (Nano-Micro) -tiedelehdessä (LINKKI) sekä Cambridgen yliopiston tiedoteuutinen puettavasta elektroniikasta  (LINKKI) ja heidän tutkijoiden tiedeartikkeli Nanoscale-lehdessä (LINKKI).

Kuva: UBC:n Hossein Montazerian tutkii kuituun upotettua pientä anturia. Kuvalähde: UBCO Okanagan.