Luonnosta mallia lennokkien anturikehitykseen

Entä jos droneilla ja itsekulkevilla autoilla oli hämähäkkimäisiä antureita? Yhdysvaltalaisen Purduen yliopiston professori Andres Arrietan mukaan, ne saattaisivat todellakin havaita ja välttää esineitä paremmin koska ne käsittelisivät aistinvaraista informaatiota nopeammin.

Uudenlaisten mekanoanturit muuttavat muotoa, kun niihin syntyy sysäys ennalta määrätyllä voimatasolla.Kuva: ETH Zürich /Hortense Le Ferrand

Älykkäiden järjestelmien keräämän datan määrä on kasvamassa nopeammin kuin mitä tavanomainen tietojenkäsittely voi käsitellä. Luonnon ei tarvitse kerätä kaikkia dataa; se hyödyntää vain tarvitsemansa, toteavat Purduen yiopiston tutkijat.

Yliopistossa on rakennettu  jo hämähäkkien, lepakoiden, lintujen ja muiden eläinten innoittamia uudenlaisia antureita (kuvassa), joiden aistit ovat hermopäätteitä, jotka liittyvät erityisiin neuroneihin, joita kutsutaan mekanoreseptoreiksi.

Mekanoanturit havaitsevat ja käsittelevät vain eläimen selviytymiseen välttämättömiä tietoja. Ne syntyvät hiusten, karvojen tai höyhenten avulla. Esimerkiksi hämähäkin karvaiset mekanoanturit sijaitsevat sen jaloissa.

Kun hämähäkin verkko värähtelee saaliin tai kumppaniin liittyvällä taajuudella, mekanoanturit havaitsevat sen, tuottaen refleksin, johon hämähäkki sitten reagoi hyvin nopeasti. Anturit eivät havaitsisi matalampaa taajuutta, kuten pölyä verkossa, koska se ei ole tärkeä hämähäkin selviytymiselle.

Tutkijoiden ajatuksena olisi integroida samanlaiset anturit suoraan autonomisen koneen kuoreen, kuten lentokoneen siipeen tai auton runkoon. Purduen yliopiston tutkijat ovat tehneet yhteistyötä Singaporen Nanyangin teknillisen yliopiston ja ETH Zürichin kanssa.

Kuva: Purdue University/Taylor Callery

Lisää: Nanobitteja (LINKKI) ja Purduen yliopiston tiedoteuutinen (LINKKI) sekä tutkijoiden artikkeli tiedelehti ACS Nanossa (LINKKI).

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta