Akkumateriaalien monet tiet – Kongosta Suomeen

Kännykkäakkujen arvoketjut ovat pitkiä ja globaaleja. Pirkanmaan liiton vetämässä Tulevaisuuden akkuekosysteemi -hankkeessa on yli vuoden ajan selvitetty akkumateriaalien reittejä Suomeen. Hanke on tärkeä myös alkamassa olevan suomalaisen akkutuotannon kannalta vaikka niiden materiaaleista osa tuotetaankin Suomessa. Mukana on myös linkit taustaselvitykseen ja visualisointiin.

Viime vuonna startanneen Tulevaisuuden akkuekosysteemi -hankkeen keskeisenä tavoitteena on ollut lisätä tietoisuutta akkujen kiertotalouteen liittyen. Yhdessä asiantuntijoiden kanssa hankkeessa on tunnistettu akkuihin liittyviä kiertotalousratkaisuja ja globaaleja arvoketjuja sekä verkotettu toimijoita keskenään esimerkiksi työpajojen ja vierailujen avulla.

Litiumakkujen pääraaka-aineet. Lähde: Terrafame 2018

Suomalaisen akkutuotannon käynnistyminen tuo akkumateriaaleihin myös teollisen näkökulman. Kun akkujen materiaaliteollisuutta käynnistyy lähivuosina Suomessa ja toisaalta akkujen valmistus Euroopassa lisääntyy, saadaan materiaalien arvoketjujakin selvityksen mukaan ehkä tiivistettyä.

Hankkeessa tehtiin myös visualisointi älypuhelimen akuissa käytettävän koboltin matkasta suomalaisen käyttäjän älypuhelimeen.

Visualisoinnin aloitussivu. Linkki on uutisen lopussa.

’’Ja tämä on vain yksi älypuhelimen sisältämistä materiaaleista. Puhelimen valmistukseen on käytetty noin 60:a eri metallia, joten kokonaisuudessaan puhelimen materiaalien arvoketju on hyvin monimutkainen’’, hankkeen projektipäällikkö Johanna Valio kuvaa.

Tyypillisen kännykän akkukennoissa on keskimäärin käytetty 180 grammaa 62:a eri metallia ja 18 muuta alkuainetta. Sähköautojen akustoissa kennoja voi olla tuhansia ja materiaalien osuus selvästi suurempi.

Tulevaisuuden akkuekosysteemi -hankkeessa on julkaistu myös päivitetty versio akkuihin liittyvästä nykytilaselvityksestä. Se kokosi yhteen tietoa akkujen elinkaaren vaiheista, toimijoista ja termistöstä. Selvityksessä pyrittiin ennakoimaan myös akkujen kysyntää, materiaaleja ja kehitystä tulevaisuudessa. Ennakointiteeman parissa jatketaan hankkeessa myös kesän jälkeen järjestettävässä työpajassa.

Lisää: Koboltin matka Kongosta Suomeen visualisointi (LINKKI) ja Tulevaisuuden akkuekosysteemin selvitys 10.6.2019 akkualueesta (LINKKI, pdf) sekä aiemmat akkuuutiset ja -artikkelit Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

TAUSTA: Tulevaisuuden akkuekosysteemi -hanke kokoaa yhteen ja tuo esiin akkuihin liittyvää osaamista Suomessa. Hankkeessa ideoidaan ja luodaan akkujen ympärille tulevaisuuden liiketoimintamalleja yhteiskehittämisen ja kokeilujen keinoin. Kehitystyössä on mukana muun muassa Suomen energia-, liikenne- ja teollisuusalan toimijoita. Hanketta koordinoi Pirkanmaan liitto ja sen rahoittaa Sitra. Lisää Tulevaisuuden akkuekosysteemi -hankkeen sivulta (LINKKI).

Kuvituskuva: Business Finland

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/