Drooni ja 5G valjastettiin sinilevän seurantaan

Katso droonilla kuvattu video, jonka tekemissä hyödynnettiin konenäköä ja Telian 5G-yhteyksiä. Nokian, Nordkappin, Suomen ympäristökeskuksen SYKEn, Telian ja Vaisalan Kirkkonummen kokeilussa kehitettiin SYKEn tutkijoille uusia työkaluja ympäristön tilan seurantaan.

Itämeren sinilevätilannetta kartoitettiin droonin ja konenäön avulla. Kameroilla ja sensoreilla varustettua droonia lennätettiin Suomenlahdella, ja ilma-aluksen avulla kuvattu korkealaatuinen videokuva välitettiin 5G-verkossa reaaliaikaisesti analysoitavaksi.

“Sinilevätilanteen seuranta perustuu useaan tietolähteeseen, muun muassa satelliittikuviin, laivoilta tehtyihin mittauksiin sekä lentokoneesta tai rannalta tehtyihin havaintoihin.

Kirkkonummella droonit toimivat laajalla alueella näköyhteyden ulkopuolella ja tieto siirtyi reaaliaikaisesti konenäön tulkittavaksi.

”Hyvissä olosuhteissa konenäkö tunnisti sinilevän yli 90 prosentin tarkkuudella”, kertoo erikoistutkija Jari Silander ympäristökeskus SYKEstä.

Drooneja voidaan käyttää esimerkiksi muovijätteen leviämisen seuraamiseen tai öljyvuotojen paikallistamiseen.

Uusi tekniikka kirittää droonien käyttöä.

”5G-tekniikka on osoittautunut erinomaiseksi työkaluksi, jolla voimme saada yksityiskohtaista ja tarkkaa reaaliaikaista tietoa hyödyntäen tietokonekuvantamista”, sanoo Nokian ympäristöjohtaja Pia Tanskanen.

Myös projektissa mukana olevan muotoilutoimisto Nordkappin kehitysjohtaja Ilkka Haaviston mukaan uusi dronepilotti on hieno esimerkki siitä, miten voimme yhdessä kehittää ratkaisuja yhteiskunnan tarpeisiin ja haasteisiin.

Lisää: Video (LINKKI)

Kuva: Videolta

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta