Teollisuus hakee digitekniikoista uutta kasvua

Suomalaisyritykset ovat käynnistäneet teollisuuden InDEx-ohjelman, jossa haetaan uutta kasvua datan ja tekoälyn hyödyntämisellä. Mukana ovat esimerkiksi Nokia, Konecranes, Cargotec, Tieto ja SSAB sekä joukko yliopistoja ja tutkimuslaitoksia.  Ohjelmaa vetää DIMECC ja rahoituksesta tietty osa tulee Business Finlandilta.

Uusista digitekniikoista ja tekoälystä haetaan uutta kasvua suomalaiselle teollisuudelle. Kuvituskuva: DIMECC

InDEx-ohjelma (Industrial Data Excellence) rakentaa Suomeen uudenlaista teollisuuden datayhteisöä ja yhteistä data-alustaa. InDEx-ohjelma on kansallisen mittakaavan suurhanke. Kokonaispanos on vajaa 10 miljoonaa euroa.

”Älykkään teollisuuden synnyttämiseksi ihmiset, koneet ja laitteet täytyy saada kommunikoimaan saumattomasti keskenään. Avainroolissa datan radikaalisti tehokkaampi hyödyntäminen esimerkiksi tekoälyn avulla, sanoo Juha Pankakoski, Intelligent Industry -ekosysteemin puheenjohtaja. Hän on myös Konecranesin teknologiajohtaja.

DIMECC:n InDEx- ohjelmaan osallistuvat edellä kerrottujen yritysten lisäksi myös Danfoss, Elekmerk, Fastems, HT Laser, PrimaPower ja  Raute. Ohjelman akateemiset kumppanit ovat Aalto-yliopisto, Tampereen yliopisto, Turun yliopisto, Helsingin yliopisto, Vaasan yliopisto ja VTT.

Uuden ohjelman avulla haetaan kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja. ’’Pessimistin arvio on 25 000 uutta työpaikkaa viidessä vuodessa, optimistisempi arvio on 65 000 työpaikkaa ”, kuvaa DIMECC:ssä ohjelmaa vetävä Antti Karjaluoto.

’’Tämä on mahdollista, koska datan tehokkaampi hyödyntäminen tuottaa arviolta 2-3 prosentin suuruisen vuosittaisen lisän teollisuusyrityksen liikevaihtoon. Lisäksi valmistavassa teollisuudessa jopa 99 prosenttia datan arvosta jää nyt hyödyntämättä globaalisti’’, vakuuttaa DIMECC:n Karjaluoto.

Intelligent Industry -ekosysteemi ja InDEx-ohjelma luovat DIMECC:n mukaan Suomelle monipuolista kasvua ja torjuvat samalla ilmastonmuutosta.

”Voimme säästää datan älykkäämmällä käytöllä energiaa jopa kymmeniä prosenttia. Tällä on suuri merkitys ilmastonmuutoksen torjumiselle”, listaa DIMECC:n toimitusjohtaja Harri Kulmala.

Kulmalan mukaan käynnistymässä on tekoälyvetoinen teollisuusvallankumous, jossa Suomella on datan osalta jo valmiiksi vahva asema. Tästä kertoo mm. EU-komission DESI-indeksi.

Linkki: DIMECC:n InDEx-ohjelma (LINKKI)

Kuvituskuva: Nokian Oulun tukiasematehdas kokeili tuotannossa 5G-tekniikkaa.