IBM ei hyväksy Googlen kvanttikoneen tuloksia – tässä syyt

IBM ei hyväksy Googlen kvanttitietokoneensa laskentatuloksia. Itsekkin kvanttikonetta kehittävän IBM:n mukaansa perinteisellä huipputason tietotekniikalla saman tehtävän voisi tehdä kahdessa ja puolessa päivässä eikä Googlen väittämässä 10 000 vuodessa.

Google julkisti keskiviikkona uuden tutkimuspaperin kvanttikone Sycamorensa kyvyistä tehdä laskelmia. Tutkimus toteutettiin yhteistyössä NASA:n ja Oak Ridge National Laboratoryn kanssa.

Sekä kvanttiprosessorille että supertietokoneelle annettiin yhä monimutkaisempia ja satunnaisempia kvanttitoimintoja laskettavaksi, kunnes NASA:n supertietokone Summit ei pystynyt enää niitä käsittelemään.

Googlen Sycamore-prosessorin parissa työskentelevä asiantuntijaryhmä totesi, että heidän kvanttijärjestelmänsä oli näin ollen ajanut 200 sekunnissa laskelman, jonka tekemiseen klassiselta tietokoneelta voisi mennä 10 000 vuotta.

IBM:n mukaan simulointiarvio 10 000 vuotta perustuu havaintoon, että RAM-muistin tarve tallentaa koko tilavektori Schrödinger-tyyppiseen simulaatioon ei toimisi ja siksi on turvauduttava Schrödinger-Feynman-simulaatioon, joka vaihtaa laskentatilaa laskenta-aikaan.

Superkone Summit pystyy suorittamaan noin 200 miljoonaa miljardia operaatiota sekunnissa. Se käsittää noin 40 000 prosessoriyksikköä, joista kukin sisältää miljardeja transistoreita ja siinä on 250 miljoonaa gigatavua tallennustilaa. Noin 99 % Summitin resursseista käytettiin klassiseen vertailuajoon.

Kokeilussaan Googlen ryhmä käytti Sycamoren 53 yksilöllisesti hallittavissa olevaa kubittia. Kun niitä kaikkia operoitiin samanaikaisesti, jokaisella yhden ja kahden kubitin portilla oli noin 99–99,9 % toistotarkkuus (fidelity) – mitta sille, kuinka todellinen operaation lopputulos on ihanteellisesta. Tällaisten toistotarkkuuksien saavuttaminen on yksi merkittävistä teknisistä saavutuksista, jotka mahdollistivat tämän työn.

Lisää: Nanobitteja (LINKKI) ja IBM:n kommentti Googlen kvanttikoneen laskennan tuloksista (LINKKI) sekä  Uusiteknologia.fi:n uutiset Googlen kvanttikoneesta  (LINKKI). Mukana on myös runsaasti lisätietolinkkejä dokumentteihin ja videoihin muun muassa NASA:n ja Nature-tiedelehden julkaisemaan raporttiin.

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta