Televisiokaiuttimet ja kuulokkeet kävivät kaupaksi

Teräväpiirtoisten 4K- ja suuren koon televisiokauppa kävi tammi-syyskuussa edelleen hyvin, mutta myös niiden äänentoisto kiinnostaa kasvasti ostajia, korostaa alan maahantuojajärjestö ETK katsauksessaan.  Myös älykellojen kauppa ovat kovassa kasvussa, mutta kännyköissä tuli tammi-syyskuussa jo miinusta.

Kulutuselektroniikan pääkategorioiden suurimmat kasvuluvut mitattiin televisioäänetoiston lisäksi laajemmin äänentoistolaitteissa (22,6 %).   Televisioon liitettävien soundbar- ja soundbase-kaiuttimien myynti nousi 27,0 prosenttia ja muiden kaiuttimien peräti 53,3 prosenttia. Tammi-syyskuussa myytiin noin 31 000 televisioiden erikoiskaiutinta.

Langattomien bluetooth-kaiuttimien myynnin suurin kasvu on jo hieman hiipunut kiihkeimmistä vuosista (+2,4 %), mutta hifi- ja mobiilikuulokkeiden suosio selvästi kasvanut (+41,8 %). Mobiili- ja Hifi-kuulokkeita myytiin tammi-syyskuussa runsas miljoona. Yhä suurempi osa kuulokkeista on langattomia.

Kaikkiaan kodin elektroniikan, tietotekniikan, mobiililaitteiden sekä isojen ja pienten kodinkoneiden myynti kasvoi Suomessa ETK:n tilastojen mukaan tammikuusta syyskuuhun 3,1 prosenttia verrattuna vastaavaan aikaan vuonna 2018.

Suurin osa suomalaiskoteihin hankittavista televisioista on ETK:n mukaan jo 4K UHD-malleja, ja niiden myynti kasvoi vuoden kolmella ensimmäisellä neljänneksellä 7,7 prosenttia. Kappalemäärissä kasvua mitattiin peräti 20,1 prosenttia.

Kaikkiaan televisioita myytiin tammi-syyskuussa 272 534 kappaletta, joista yli 220 000 oli UHD/4K-versioita.

Kun tarkkuus kasvaa ja kuvanlaatu kehittyy, sisältöä halutaan katsoa yhä isommalta ruudulta. Niinpä 55- ja 65-tuumaisten mallien myynti edustaa jo 60 prosenttia koko tv-kaupasta, kertoo ETK ry:n elektroniikkajaoston puheenjohtaja Markus Nummisalo.

Yksittäisten tuoteryhmien suurin nousija olivat uutuusmarkkina älykellot, joiden myynti kasvoi 92,3 prosenttia. Sen sijaan älypuhelimia ostettiin 0,3 prosenttia vähemmän kuin samaan aikaan viime vuonna, ja keskihinta laski sekin 3,3 prosenttia, joten myynti kääntyi 3,6 prosentin laskuun.Kaikkiaan kännyköitä myytiin tammi-syyskuussa runsas 1,7 miljoonaa kappaletta.

Tablettien myynti kasvoi arvoltaan 6,2 prosenttia ja tietokoneiden laski 0,5 prosenttia. Tablettin määrä oli runsas 205 000 kappaletta. Niiden keskihinta myös nousi 299 euroon.

TAUSTAA: ETK ry on kodintekniikka-alan kaupan elinkeinopoliittinen edunvalvontajärjestö, joka tilastoi, tiedottaa, osallistuu tutkimuksiin ja koulutustoimintaan sekä kansalliseen ja kansainväliseen yhdistysten väliseen yhteistyöhön kodintekniikka-alaa ja kauppaa koskevissa asioissa. Selvityksen käytännön tekijä GfK Retail & Technology on kodintekniikka-alan jälleenmyynnin tutkija, joka on toiminut Suomessa vuodesta 2003

Päivitetty

Kuvituskuva: Uusia 4K-televisioita voi boostata televisioon niihin kytkettävillä soundbar- ja soundbase-kaiuttimilla. Kuva Samsung.

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta