Satakertainen muisti molekyylitransistoreilla

Kansainvälinen tutkijaryhmä on löytänyt yksittäiseen molekyyliin perustuvan ’kytkimen’, joka voi toimia kuin transistori ja tallentaa binaaritietoja. Niiden avulla informaatiotiheys voi olla noin 250 terabittiä neliötuumaa kohti – mikä on noin sata kertaa nykyisten kiintolevyjen tallennustiheys. Yksittäisen molekyylin koko on noin viisi neliönanometriä.

Tutkijat eivät odota, että heidän löytämiään molekyylejä käytettäisiin oikeissa kiintolevyissä, mutta tutkimus on tärkeä todiste konseptista, joka vie lähemmäksi todellisen molekyylielektroniikan uutta maailmaa.

Laboratoriokokeissa tutkimusryhmä käytti pieniä sähköpulsseja pyyhkäisy tunnelimikroskoopissa yksittäisten molekyylien vaihtamiseksi vaaleasta tummaksi. He pystyivät myös lukemaan ja poistamaan informaation jälkeenpäin, napin painalluksella.

Tutkimuksissa orgaanisen suolan molekyylit voidaan vaihtaa pienellä sähköisellä ohjauksella näkymään joko kirkkaana tai tummana – tarjoten näin binaari-informaatiota. Tärkeää on, että tämä informaatio voidaan kirjoittaa, lukea ja poistaa, huoneenlämmössä ja normaalissa ilmanpaineessa.

Lisää: Nanobitteja (LINKKI), Lancasterin yliopiston tiedoteuutinen (LINKKI) ja tutkimusartikkeli (LINKKI)

Kuva: Dr Kunal Mali, KU Leuven.