Kvanttitietokoneille oma SILQ-ohjelmointikieli

Sveitsiläisen ETH Zürichin tietotekniikan tutkijat ovat toteuttaneet kvanttitietokoneita varten ohjelmointikielensä, joka on ensimmäinen laatuaan. Uusi kieli esitellään verkossa meneillään olevassa ohjelmointikielien PLDI 2020 -konferenssissa.

Nykyiset kvanttiohjelmointikielet ovat tiiviisti sidoksissa tiettyyn laitteistoon. Ohjelmoijille nämä ”laitteistokuvauskielet” ovat hankalia, koska yksittäisten ohjelmointiohjeiden on oltava erittäin yksityiskohtaisia.

Silq on ensimmäinen kvanttitietokoneiden korkean tason ohjelmointikieli. Se tarkoittaa, että se voi kuvata jopa monimutkaisia tehtäviä ja algoritmeja vähemmällä koodilla. Tämä tekee koodeista ymmärrettävämpiä ja helpompaa käyttää ohjelmoijille. Niitä voidaan käyttää myös erilaisissa tietokonearkkitehtuureissa.

”Kvanttiohjelmointikielemme Silq mahdollistaa ohjelmoijien hyödyntää kvanttitietokoneiden mahdollisuuksia paremmin kuin nykyisten kielten kanssa, koska koodi on kompakti, nopeampi, intuitiivisempi ja ohjelmoijille helpompi ymmärtää’’, sanoo professori Martin Vechev, ETH:n Secure, Reliable and Intelligent Systems Labista (SRI).

Suurin innovaatio ja yksinkertaistaminen, jonka Silq tuo kvanttiohjelmointikieliin, koskee virheiden lähdettä, joka on tähän mennessä vaivannut kvanttiohjelmointia. Tietokone laskee tehtävän useissa välivaiheissa, mikä luo välituloksia tai väliaikaisia arvoja.

”Silq on ensimmäinen kvanttiohjelmointikieli, jota ei ole suunniteltu ensisijaisesti laitteiston rakenteen ja toiminnallisuuden ympärille, vaan ohjelmoijien ajattelutavalle”, sanoo Vechevin ryhmän jatko-opiskelija Benjamin Bichsel, joka valvoo Silqin kehitystä.

Lisää: Nanobitteja (LINKKI), ETH >urichin tietoteuutinen (LINKKI), Silq-sivusto (LINKKI) ia PLDI 2020-kongressisivusto, 15.-19.6.2020 (LINKKI) ja tutkijoiden tiedepaperi  (LINKKI) sekä Youtube-video (LINKKI)

Kuvituskuva: ETH Zürich