3G-verkot ovat tehneet pian tehtävänsä – taajuudet 2024 uuteen käyttöön

DNA kertoi sulkevansa 3G-verkkonsa vuoden 2023 loppuun mennessä ja ottavansa taajuudet sekä laiteresurssit 4G- ja 5G-verkkojen käyttöön. Myös Elisa ja Telia ovat ilmoittaneet lopettavansa 3G-verkot 2023 loppuun mennessä.

GSM-verkkojen jälkeen käyttöönotetut 3G-verkot ovat ehtineet palvella televiestintää jo liki 20 vuotta, mutta asiakkaiden liikenne on siirtynyt jo 4G ja viime aikoina 5G-verkkoihin. Esimerkiksi DNA:lla 3G-verkossa siirrettiin viimevuoden lopulla enää vain reilu kaksi prosentti kaikesta DNA:n asiakkaiden käyttämästä mobiilidatasta.

’’Nykyaikaisemmilla verkkoratkaisuilla, kuten 4G ja 5G, saavutetaan merkittävästi korkeampia tiedonsiirron nopeuksia, ja myös verkkojen kapasiteetti on suurempi. Tämä on hyvä aika päästää pitkään palvellut 3G-verkko eläkkeelle”, kuvailee DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari.

3G-verkon alasajo ei edellytä asiakkailta juuri muita toimenpiteitä kuin ehkä puhelimen vaihtoa, sillä lähes kaikki DNA:n verkossa toimivat päätelaitteet hyödyntävät jo nykyisellään 4G- tai 5G-verkkoja.

Vanhat 3G-puhelinlaitteet, jotka eivät pysty hyödyntämään 4G- tai 5G-verkkoa, siirtyvät vuoden 2023 jälkeen automaattisesti 2G-verkon piiriin.

Vain jotkut erikoislaitteet tukevat vain 3G-verkkoja. Esimerkiksi osa riistakameroista tai yritysasiakkaiden käyttämistä maksupäätteistä jotkut toimivat pääasiassa 3G-verkossa.

Tällaiset laitteet alkavat DNA.n tiedotteen mukaan olla jo iäkkäitä ja teknisen käytön päässä. DNA aikookin olla yhteydessä 3G:tä käyttäviin yritys- ja yhteisöasiakkaisiinsa, jotta korvaavat ratkaisut löydetään.

Teleoperaattoreilla 3G-verkon alasajon jälkeen 2G- eli GSM-verkko jää edelleen palvelemaan asiakkaita perusdatapalveluiden ja puheluiden välityksessä.

Lisää: Aiemmat 3G-verkkojen lopettamista käsitelleet uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI1, Elisa) ja (LINKKI2, Telia).

Kuvituskuva: Uusia 5G-verkkoja asennetaan kiihtyvästi eri puolilla Suomea. Kuva DNA.