Piirijättiläinen sai viimein luvan ostaa kilpailijansa

Analog Devices on saanut vuoden tutkimusten jälkeen myös Kiinan kilpailuviranomaisten luvan ostaa kilpaileva piirivalmistaja Maxim Integrated. Yli 20 miljardin dollarin kauppahinta maksetaan ostajayrityksen osakkeilla ja kauppa saataneen loppuun vielä elokuun loppuun mennessä. Päivitetty 27.8.2021.

Kaupan kautta kisa analogiapiireissä kovenee ykköspaikkaa pitävän Texas Instrumentsin kanssa. Analog Devices osti jo neljä vuotta sitten kilpailevan Linear Technologyn 14,8 miljardilla dollarilla. Analog Devices ja Maxim Integrated Products ilmoittivat vuosi sitten tehneensä sopimuksen, jonka mukaan ADI ostaa Maximin osakekaupassa. Yritysten yhteisarvoksi laskettiin tuolloin 68 miljardiin dollaria.

Kauppa on nyt saanut kaikki vaaditut viranomaisluvat, joten yritykset ennakoivat, että kauppa saadaan päätökseen elokuun lopulla. Ennen Kiinan päätöstä kauppa on saanut päätökset jo useiden toimintamaidensa kilpailuviranomaisilta. 26.8.2021 -tiedotteen mukaan lopullisen sopimuksen ehtojen mukaan Maximin osakkeenomistajat saivat 0,63 ADI: n osaketta kutakin Maxim -kantaosaketta kohden. Maximin kantaosakkeita ei enää listata NASDAQ -osakemarkkinoilla kaupankäynnin kohteeksi.

Kauppa vahvistaa Analog Devicesin analogisapuolijohdejohtajien asemaa. Maximin vahvuus on erityisesti auto- ja datakeskusmarkkinoilla ja ADI:n teollisuuden, viestinnän ja digitaalisen terveydenhuollon sovelluksissa. Silti yrityksillä on paljon tuotteita myös samoista tuoteryhmistä.

Analog Devicesin ja Maxim integratedin kaupan lisäsi kilpailuviranomaisten tutkimuksen alaisena ovat edelleen grafiikkajätti Nvidian hanke ostaa siruyritys ARM japanilaiselta Softbankilta. Sen osalta hyväksynnät ovat edelleen kesken ja kauppa voi vielä peruuntuakin kilpailuviranomaisten päätöksiin.

Lisää: Analog Deviceä ja Maxim Integratedin kauppauutinen 14/7/20 Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI) sekä aiempia uutisjuttuja puolijohdealueen yrityskaupoista (LINKKI) sekä edellen kesken oleva Nvidia-Arm-kauppa (LINKKI) uutinen 14.9.2020.

Päivitetty 27.8.2021 Analog Devicesin 26.8.2021 pörssitiedotteen perusteella (LINKKI). Lisäksi tässä Analog Devicesin toimitusjohtajan viesti Maxim Integratedin asikkaille (LINKKI) kaupan vaikutuksista.