Prosessorikauppa käy kuumana – 5G nostaa

Mikroprosessorien myynti jatkaa kaksinumeroista kasvuaan ja myynti ylittää tänä vuonna ensimmäistä kertaa jo 100 miljardin dollarin rajapyykin. Piireistä suurin osa menee edelleen kännyköihin, kertoo amerikkalainen IC Insights uusimmassa markkinaennusteessaan. Myös piirien hinnat ovat nousussa uusien tihempien tuotantoprosessien ja 5G-puhelinpiirien siivittämänä.

Korona-aika kasvatti tietokoneiden, kännyköiden ja muiden prosessoripohjaisten laitteiden kauppaa, joka näkyi viime vuonna 16 prosentin maailmanlaajuisena kasvuna prosessoripiirien kaupassa. Myös 5G-puhelimet uusine piiriratkaisuineen tuovat lisänostetta suoritinkauppaan..

Tänä vuonna kasvu on 14 prosenttia ja koko vuoden myynnin arvoksi IC Insights arvio 103.7 miljoonaan euroon. Kappalemäärissä kasvuksi tulee 11 prosenttia 2,5 miljardiin MPU-piiriin. Samalla piirien keskihinta on kasvamassa neljä prosenttia.

Yllättäen tietokoneiden prosessoripiirien myynti pomppasi viime vuonna 14 prosenttia, joka oli suurin kasvu  kymmeneen vuoteen. Koronan takia kannettavien tietokoneiden kysyntä kasvoi kun kansa siirtyi etätöihin ja opiskelemaan koteihinsa. Tänä vuonna kasvua tulee AMD:n ja Intelin tietokonesuorittimissa enää neljä prosenttia 48,4 miljardiin dollariin ja kappaleissa kasvuksi tulee kuutisen prosenttia kun vuosi sitten määrät kasvoivat 12 prosenttia.

Puhelinpiirien kasvuksi kuluvana vuonna markkinayhtiö arvioi 34 prosenttia 35,7 miljardiin dollariin Kappalemäärissä kasvu on 11 prosenttia ja ASP-sovellusprosessorien 20 prosenttia. Niiden hinnat ovat myös nousussa, sillä suoritinosan lisäksi niihin integroidaan 5G-modeemeja, grafiikkaa, video- ja tekoälykiihdyttimiä ja kameratekniikoita.

Markkinatutkimusyhtiö IC Insights nostaa myös mikroprosessorien viiden vuoden liikevaihtoennusteen 7,1 prosentin vuotuiseen kasvuvauhtiin (CAGR), joka tarkoittaisi alan myynnin kasvavan vuoteen 2025 mennessä 127,8 miljardiin dollariin. Viime vuonna alan myynti oli 90,7 miljardia dollaria.

IoT- ja muiden sulautettujen segmentissä kasvu kuitenkin leikkautuu aiemmista arvioista 11 prosenttiin osittain siksi että ohjainpiireistä erityisesti autoteollisuudelle on ollut pulaa. Tämän vuoden myynniksi odotetaan 19,7 miljardiin dollaria.

Lisää: IC Insights (LINKKI), tutkimustietote (LINKKI, pdf) ja aiemmat IC Insightsin ennustet Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuvituskuva: Mediatekin 5G-piiri.