Euroopan siruvalmistus laajenee: Bosch investoi lisää satoja miljoonia euroja

Autojen ohjauselektroniikkaa ja kulutuselektroniikan piirejä valmistava Bosch vastaa maailmanlaajuiseen sirupulaan sijoittamalla ensi vuonna satoja miljoonia euroja lisää Saksan ja Aasian sirutehtaiden laajentamiseen. Yritys on kymmenessä vuodessa investoinut jo yli 2,5 miljardia euroa sirutehtaisiin Saksan Reutlingenissa ja Dresdenissä.

Maailmanlaajuinen komponenttipula on tuonut esille, kuinka vähän alan siruteollisuutta Euroopassa on nykyisin tallella. Onpa Euroopan Unionissa väläytelty alan teollisuuden laajamittaista tukemista, jotta riippuvuus aasialaisista isoista puolijohdevalmistajista hellittäisi. Varsinkin Saksan ja Ranskan autoteollisuus on kärsinyt komponenttipulasta koko vuoden.

Näin toimii Boschin uusi Dresdenin sirutehdas 360 asteen verkkovideona (LINKKI) ja Infineonin tehdas  300 mm:n Villachissa. (LINKKI).

Mikropiirien suunnittelussa ja sirutekniikoissa Eurooppa on hyvin mukana, mutta Euroopan alueen tuotantolaitokset ovat usein pienehköjä verrattuna Aasian suurimpiin kiekkotehtaisiin Japanissa, Etelä-Koreassa ja Taiwanissa.

Siinä missä Aasiassa paneudutaan tiheisiin muisteihin ja järjestelmäpiireihin niin Euroopassa kiinnekohdat ovat usein teollisuuden ja erityisesti autoteollisuuden piirit ja esimerkiksi MEMS-anturipiirit, joita Suomessa valmistaa myös japanilainen Murata Vantaan tehtaallaan.

Euroopassa on kuitenkin edelleen maailmanluokan nimiä kuten Infineon, NXP ja ST Microelectronics, joilla on tehtaita tai jatkojalostusyksiköitä kaikkialla maailmassa. Ne myös investoivat Aasian ohella Eurooppaan. Pari viimeisintä tapahtumaa ovat joidenkin kuukausien takaiset Infineonin ja Boschin uusien sirutehtaiden aloitukset Euroopassa.

Nyt Bosch kertoo sijoittavansa ensi vuoden aikana 400 miljoonaa euroa lisää Saksan puolijohdetehtaisiin ja testaustoiminnan laajentamiseen Aasiassa. Bosch reagoi erityisesti MEMS-antureiden ja piikarbidi-puolijohteiden kasvavaan kysyntään Dresdenissä, josta autoteollisuuden sirujen valmistus alkoi syyskuussa.

Dresdenin lisäksi yritys panostaa Reutlingenissa olevaan 35 000 neliömetrin kokoiseen puolijohdetehtaaseen, jossa työstetään 200 millimetrin piikiekkoja. Tuotantokapasiteettia lisätään rakentamalla 4000 neliömetriä uutta puhdastilaa olemassa olevan tehtaan jatkeeksi. Bosch rakentaa myös pitkälle automatisoitua ja verkottunutta puolijohteiden testauslaitosta Penangiin, Malesiaan.

Vuodesta 2023 lähtien Malesian laitoksessa testataan valmiita puolijohdesiruja ja sensoreita. Uusi 14 000 neliömetrin kokoinen laitos nopeuttaa sirujen toimituksia Aasiassa. Boschin Penangin laitoksella on tarkoitus tutkia myös, miten piikiekkotehtaisiin voidaan tulevaisuudessa sijoittaa uusia teknologioita.

Lisää:  Euroopan on vahvistettava puolijohdepiirien omavaraisuuttaan,  uutinen 16.9.2021 Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI) ja lisää Boschin uusimmasta sirutehtaidensa laajennusaikeista (LINKKI).