Suunnolle uusi omistaja – lisää tutkimusvoimaa

Kiinalaisomistuksessa oleva Amer Sports fokusoi tuotteistoaan ja myy Suunnon älykellot toiselle  kiinalaiselle Lesshengille. Uusi omistaja on erikoistunut puettavien teknologioiden kehittämiseen ja valmistukseen. Työntekijlöistä 60 prosenttia toimii tutkimuksessa ja tuotekehityksessä.

Jäljelle jäävän Amer Sportsin strategiana on keskittyä kansainvälisesti tunnettujen urheiluvälinebrändien kehittämiseen lifestyle-, vaatetus- ja jalkinesegmenteissä sekä tavoittaa kuluttajat entistä paremmin suoraan omissa myyntikanavissa (D2C) ja vahvistaa brändejään suurilla markkinoilla, kuten Kiinassa ja Yhdysvalloissa.

”Urheilukellojen, sukellustietokoneiden ja tarkkuusinstrumenttien valmistajana Suunto ei kuitenkaan ole Amer Sportsin liiketoiminnan ytimessä. Siksi olemme huolellisen harkinnan jälkeen tulleet siihen johtopäätökseen, että vahvan teknologia- ja tuotekehitystaustan omaava Liesheng on omistaja.”, sanoo Michael Hauge Sørensen, Amer Sportsin operatiivinen johtaja.

Vuonna 2015 Guangdongin osavaltiossa Kiinassa perustettu Liesheng on globaalisti toimiva kulutuselektroniikan yritys, joka myös aktiivista tutkimustoimintaa kuluttajille suunnatun terveysteknologian, IOT:n ja ison datan parissa.

Yritys on tunnettu esimerkiksi audioalueen kuluttajabrändistään Haylousta. Uuden omistajan mukaan Suunto jatkaa kaupan jälkeenkin toimintaansa Suomessa ja Suunnon brändi, tuotteet, palvelut ja työsuhteet säilyvät ennallaan.

Kiinalaisyrityksen työntekijöistä työskentelee noin 60 prosenttia tutkimuksen ja tuotekehityksen parissa.  Sillä on kaksi T&K-keskusta, jotka sijaitsevat Kiinan Shenzhenissä ja Dongguanissa. Lisäksi yhtiö rakentaa uuden alueellisen pääkonttorin Chongqingin kaupunkiin, joka tuo yhteen eri alojen tieteellisiä kykyjä.

”Globaalina kulutuselektroniikan yhtiönä Liesheng tarjoaa Suunnolle uusia mahdollisuuksia tuotekehitykseen, keskitettyyn hankintaan sekä pääsyn laajemmille kansainvälisille markkinoille erityisesti Aasiassa”, sanoo Ma Hao, Lieshengin hallituksen puheenjohtaja.

Ma Haon mukaan  Suunnon hankinta on yritykselle tärkeä osa kasvustrategiaa, ja hän näkee näiden kahden yhtiön välillä suuria synergiaetuja. Myös Suunnon toimitusjohtaja Heikki Nortan mukaan yritykset täydentävät toisiaan, eikä yritysten tuotteissa ja markkinoissa ole merkittäviä päällekkäisyyksiä.

’’Lisäksi teknologiaan ja puettaviin teknologioihin menestyksekkäästi keskittynyt omistaja avaa Suunnolle sekä uusia kasvumahdollisuuksia että leventää harteitamme innovoimaan uusia tuotteita ulkoilmaseikkailuihin”, sanoo Heikki Norta, Suunnon toimitusjohtaja.

Kauppa vaatii vielä lopullisesti viranomais- ja muita hyväksyntöjä sekä tiettyjen kaupan ehtojen täyttymistä. Osapuolet ovat sopineet, että he eivät julkaise kaupan yksityiskohtia. Kaupan odotetaan toteutuvan vuoden 2022 ensimmäisellä vuosipuoliskolla.

Amer luopui viime vuoden puolella myös Movesense-anturiratkaisuistaan (LINKKI). Ostajana on Movesense-yksikköä pitkään johtanut Jussi Kaasinen.

Lisää: Aiemmat Suuntoa käsitelleet uutiset (LINKKI).