Konecranes, Danfoss ja Fastems kehittivät yhteensopivan älytehtaan

Teollisuuden tutkimusyhteisö Dimeccin InDEx-ohjelmassa otettiin askelia kohti uusia älykkäitä ratkaisuja rakentamalla älytehtaan prototyyppi, jossa testattiin datanjakamista ja yhteisiä rajapintoja. Tutkimuslaitosten ja ylopistojen lisäksi yrityksistä Konecranes, Danfoss ja Fastems integroivat toimintojaan uudelle alustalle.

Älykkäiden tehdastuotantoratkaisujen edellytyksenä on, että koneilla on yhteys yrityksen järjestelmiin ja samassa tehdasympäristössä olevien koneiden kanssa. Perusvaatimus datan ja informaation jakamiselle koneiden välillä on yhteinen ja helposti käyttöönotettava rajapinta tiedonsiirrolle.

Konecranes rakensi älytehtaan prototyypin, jossa ohjausjärjestelmä oli hajautettu eri puolille tehdasta. Eri IoT-laitteet välittivät tietoa nosturille ja saamansa tiedon perusteella nosturi pystyi suorittamaan materiaalin siirtotehtäviä automaattisesti tarpeen mukaan.

Fastemsin ja Danfossin laitteiden tuottaman datan siirrossa ja käsittelyssä hyödynnettiin eurooppalaista IDS-alustaa (International Data Spaces), jonka yhteysorganisaatio Suomessa on VTT. Älytehdas oli samalla laajin IDS-alustan testi Suomessa ja Euroopassa. Mallilla pysyttiin lähestymään myös muutosta, jossa tehtaat siirtyvät hierarkkisista ohjausmalleista hajautetumpiin malleihin, joissa pilvipohjainen analytiikka ja optimointi ovat suuremmassa roolissa.

Älytehtaan kehittämiseen osallistuivat teollisuusyritysten lisäksi myös tutkimuslaitokset VTT, Aalto yliopisto, Helsingin yliopisto ja Turun yliopisto. Se toteutettiin DIMECCin johtamassa InDEx-ohjelmassa, (Industrial Data Excellence), joka keskittyy digitalisoimaan Suomen teollisuutta ja rakentamaan datayhteisöä sekä yhteistä data-alustaa.

Lisää:  InDEx-ohjelman loppuraportti (LINKKI, pdf)

https://www.dimecc.com/wp-content/uploads/2022/06/InDEx_DIMECC1-web4.pdf

Kuva: InDEx-ohjelma digitalisoi teollisuutta, DIMECC