Laitteiden oltava korjattavissa uusilla varaosilla – jos kannattaa?

Euroopan unionin uudet ekosuunnitteluasetukset velvoittavat entistä laajemmin, sillä markkinoille tulevien laitteiden on oltava entistä pitempään korjattavissa. EU:n säädösten mukaan laitteiden varaosia ja ohjelmistopäivityksiä on oltava saatavissa vielä monen vuoden ajan niiden markkinoille tulon jälkeen. Kannattaako korjaaminen lopulta riippuu paljolti huoltohinnoista.

Tuotteiden kestävään kehitykseen liittyvä lainsäädäntö eli ekosuunnitteluasetukset päivittyivät 1.3.2021 koskemaan jääkaappeja, pakastimia, jääkaappipakastimia, viinikaappeja, astian- ja pyykinpesukoneita, televisioita sekä elektronisia näyttöjä. Ja lähitulevaisuudessa ekosuunnitteluasetukset tulevat kattamaan myös älypuhelimia, tabletteja, tietokoneita ja kuivausrumpuja.

’’Kuluttajan kannalta tämä tarkoittaa sitä, että elektroniikan ja kodinkoneiden ostokierteestä päästään pois. Laitteen hajotessa uutta ei tarvitse ostaa tilalle, vaan vanhan pystyy huoltamaan ja rikkinäisen saa korjattua jälleen toimivaksi’’, kommentoi johtava asiantuntija Juha Toivanen Energiavirastolta.

Laitteiden korjaaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että laitteille on saatavilla varaosia ja ohjelmistopäivityksiä. Asetusten mukaan laitteisiin on oltava saatavilla varaosia ja ohjelmistopäivityksiä 7–10 vuoden ajan siitä, kun viimeinen mallia edustava laite on tuotu markkinoille.

Saatavilla olevat varaosat ovat pääasiassa sellaisia, jotka laitteessa useimmiten hajoavat, kuten esimerkiksi jääkaappien elektroniikka ja termostaatit tai pyykinpesukoneiden elektroniikka sekä ovet, tiivisteet, kahvat, saranat ja lukot. Asetus myös velvoittaa siihen, että laitteen osia voi vaihtaa yleisillä työkaluilla ilman, että laitetta tarvitsee hajottaa.

Korjaustyö jakautuu kuluttajan ja ammattikorjaajan kesken niin, että kuluttajat voivat itse vaihtaa laitteisiinsa sellaisia osia, joiden vaihtaminen on turvallista ja kohtuullisen helppoa, ammattikorjaaja puolestaan vaihtaa sellaiset osat, jotka vaativat suurempaa ammattitaitoa.

Lisäksi varaosien luettelo ja menettely niiden tilaamiseksi sekä korjausohjeet ovat julkisesti saatavilla ja vapaasti käytettävissä. Yleisimmin tiedot löytyvät laitevalmistajan verkkosivustolta. Sivustoilla on myös alueen ammattikorjaajien yhteystiedot, johon kuluttaja voi olla yhteydessä korjausta varten. Itsevaihdettavia varaosia kuluttaja voi tilata korjaustarpeeseen laitevalmistajien verkkokaupoista, viestii Energiavirasto.

Lisää: Uusiteknologia.fi:n aiempi uutinen ”Älylaitteet suunniteltava paremmin korjattaviksi”, 2.9.2021 (LINKKI)  sekä muita kunnostettuja laitteita käsitteleviä artikkelita Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).