Parempaa tiedonhakua internetiin – Open WebSearch.eu

Suomi on mukana verkon eurooppalaisessa tiedonhakua parantavassa Open WebSearch.eu hankkeessa, jossa kehitetään hakuindeksiä (Open Web Index, OWI) eurooppalaisen internet-haun pohjaksi. Mukana on Tieteen tietotekniikkakeskus CSC:n lisäksi 13 muuta eurooppalaista tutkimuskeskusta.

Uudella EU-projektilla edistetään Euroopan digitaalista itsenäisyyttä ja edistetään avoimia ihmiskeskeisiä hakukonemarkkinoita. Euroopan komissio on nyt hyväksynyt projektin 8,5 miljoonan euron Horisontti Eurooppa -rahoituksen. Projekti käynnistyy syyskuussa.

”Vapaa, avoin ja tasapuolinen tiedonsaanti – olemme kadottaneet verkkohaussa nämä keskeiset periaatteet, ja meidän on pikaisesti palautettava ne ennalleen”, sanoo OpenWebSearch.EU-projektin koordinaattori, Passaun yliopistossa ja Open Search Foundation -säätiössä työskentelevä Michael Granitzer.

Projektin lähtökohtana on huoli hakukonemarkkinoiden epätasapainosta. Vaikka verkkohaku on digitaalitaloutemme selkäranka, sitä hallitsevat ja rajoittavat muutamat portinvartijat, kuten Google, Microsoft, Baidu ja Yandex. Näin ollen tieto julkisena hyödykkeenä, johon on vapaa, tasapuolinen ja avoin pääsy, ei ole enää julkisen valvonnan alaista. Tämä epätasapaino vaarantaa demokratian ja rajoittaa

Kolmen seuraavan vuoden aikana tutkijat kehittävät eurooppalaista avointa hakuindeksiä (Open Web Index, OWI) uuden eurooppalaisen internet-haun pohjaksi. Lisäksi projektissa luodaan perusta avoimelle ja laajennettavalle eurooppalaiselle avoimen verkkohaun infrastruktuurille (Open Web Search and Analysis Infrastructure, OWSAI), joka perustuu eurooppalaisiin arvoihin, periaatteisiin, lainsäädäntöön ja standardeihin.

”CSC:n osallistuu projektissa kolmeen osa-alueeseen: avoimen hakuindeksin kehittämiseen ja tallennusinfrastruktuuriin, kielimallien kehittämiseen sekä avoimen verkkohaun ekosysteemiin ja kestävyyteen”, kertoo johtaja Hanna-Mari Puuska CSC:stä.

Lisää: OpenWebSearch.EU-projektin kotisivu (LINKKI).

OpenWebSearch.EU -hankkeen osallistujat

 • Universität Passau, Saksa (uni-passau.de)
 • Leibniz-Rechenzentrum, Bayerische Akademie der Wissenschaften, Saksa (lrz.de)
 • Stichting Radboud Universiteit, Alankomaat (ru.nl)
 • Universität Leipzig, Saksa (uni-leipzig.de)
 • Technische Universität Graz, Itävalta (tugraz.at)
 • Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt, Saksa (dlr.de)
 • VSB – Technická univerzita Ostrava, IT4Innovations, Tšekki (www.vsb.cz)
 • European Organization for Nuclear Research – CERN, Sveitsi (home.cern)
 • Open Search Foundation, Saksa (opensearchfoundation.org)
 • A1 Slovenija, telekomunikacijske storitve, d. d., Slovenia (a1.si)
 • CSC – Tieteen tietotekniikan keskus (csc.fi)
 • Stichting Nlnet, Alankomaat (nlnet.nl)
 • Bauhaus-Universität Weimar, Saksa (uni-weimar.de)
 • SUMA-EV – Verein für freien Wissenszugang, Saksa (suma-ev.de)

Kuvituskuva: Shuttestock