Räätälöity monitoimirobotti kouluympäristöön

Kangasalan kaupunki ja Tampereen ja Helsingin yliopistojen tutkijat kehittivät räätälöidyn monitoimirobotin, jonka avulla oppilaat voivat tutustua robotiikkaan ja robotin ohjelmointiin. Vatialan koululla Kangasalla hiljattain työnsä aloittanut robotti ”Ursula” osaa myös siivota ja ladata itsensä itsenäisesti muiden robotti-imureiden tapaan.

Tampereen yliopiston Mekatroniikan tutkimusryhmä teki uuden siivousrobotin kehitystyön ja lisäksi käyttöliittymän toteutukseen osallistui tutkijoita Helsingin yliopistosta. Tampereen tutkimusryhmän vastuuhenkilöinä toimivat mekatroniikan professori Kari T. Koskinen, tutkimuspäällikkö Jussi Aaltonen, tutkija Eetu Friman ja yliopisto-opettaja Tuomas Salomaa.

Robotin käytännön tarpeiden näkökulmaa kehittämiseen toivat Kangasalan kaupungin ateria- ja siivouspalveluiden päälikkö Hannakaisa Haanpää ja palveluesimies Tarja Viemerö sekä Vatialan koulun apulaisrehtorina projektin aikana toiminut Jarkko Liuha.

Hankkeessa toteutettiin aluksi konseptikehitys, jossa määriteltiin robottiin tarvittavat osajärjestelmät. Järjestelmäkehitysvaiheessa suunniteltiin ja toteutettiin robotin keskeiset toiminnot, kuten liikkuminen, anturointi, ohjaus ja käyttöliittymä. Myös testaus ja iteratiivinen kehitys muodosti ison osan robotin kehitysprosessista.

Tampereen yliopiston professori Kari T. Koskisen mukaan projekti oli tutkijoille erittäin mielenkiintoinen, mutta samalla myös haasteellinen. Mekatroniikan tutkimusryhmän tutkijoilla on runsas kokemus muun muassa kaivos- ja vedenalasirobotiikan kehittämisestä.

”Hanke tarjosi tutkijoille hienon mahdollisuuden toteuttaa uudenlainen monitoimirobotti suunnittelupöydältä valmiiseen toteutukseen. Kiitos Kangasalan kaupungille projektista ja yhteistyöstä, professori Koskinen sanoo.

Koulupäivän aikana uutta robottia voidaan käyttää myös opetuksessa. ”Ursulaa voidaan koodata tekemään erilaisia pieniä tehtäviä oppilastyönä ja se voi toimia opetusvälineenä. Lisäksi robotti osaa musisoida ja vähän tanssiakin”, kertoo Kangasalan Hannakaisa Haanpää hymyillen.

Kuvat: Tampereen yliopiston tutkija Eetu Friman antaa toimintaohjeita uudelle monitoimirobotille. Kuvaaja: Ismo Santapukki