Neuromorfiset prosessorit apuun

Uudet neuromorfiset prosessorit voisivat Intialaistaustainen it-talo Tata Consultancy Servicesin (TCS) tutkijoiden mukaan kasvattaa tietoverkkojen laskentakapasiteettia ja tuoda tekoälyn avulla verkon reunoilla aivan tehoa tietojen keräämiseen ja analysointiin.

Uudet neuromorfiset prosessorit olisivat tehoa säästävä ja samalla suorituskykyisempi vaihtoehto nykyisten prosessorien von Neumannin arkkitehtuurille. Varsinkin kun tekoälysovellukset vaativat tulevaisuudessa entistä enemmän laskentakapasiteettia.

Perinteinen von Neumannin arkkitehtuuri ei vastaa tutkijoiden mukaan enää tähän tarpeeseen: tiedon lähettäminen muistin ja prosessorin välillä vaatii liian paljon aikaa ja energiaa. Samalla transistoripohjaisten prosessoripiirien fyysiset kokorajoitukset vaikuttavat laitteiden energiatehokkuuteen.

Tulevat neuromorfiset prosessorit, jotka on suunniteltu muistuttamaan ihmisaivoja, poistavat von Neumannin pullonkaulan. Ne ovat saaneet myös vaikutteita aivojen sopeutumiskyvystä ja kyvystä rinnakkaislaskentaan sekä integroivat tiedonkäsittelyn ja muistin entistä nopeammaksi ja sähköä säästäväisemmäksi.

TCS tarkastelee tuoreessa nettisivunsa artikkelissa kyberturvaa sekä tulevaisuuden neuromorfisia prosessoreita, jotka jäljittelevät ihmisaivojen toimintatapoja. Yrityksen mukaan uudet ratkaisut voivat viedä tekoälypohjaista käsittelyä lähemmäs tietojen alkuperäistä keruupaikkaa.

Esimerkiksi lentävät droonit, robotit, puettava teknologia, pienet satelliitit ja ajoneuvot keräävät suuria määriä dataa. Jos nämä verkon reunoilla sijaitsevat laitteet pystyvät käsittelemään dataa itse, on niistä mahdollista tehdä aidosti älykkäitä ja itsenäisiä.

Esimerkiksi 5G-verkkoja ja esineiden internetiä (internet of things, IoT) hyödyntäviä laitteita voidaan jo nythyödyntää lähes missä tahansa teollisuudesta kotien älyratkaisuihin, puettavaan elektroniikkaa ja terveyslaitteisiin sekä tulevaisuuden autonomisiin ajoneuvoihin.

Lisää: TCS:n white paper -artikkeli neuromorfisen laskennan perusteista ja mahdollisuuksista (LINKKI)

Kuvituskuva: TCS